Programma Energietransitie 2021–2025

In het Programma Energietransitie 2021 – 2025 leggen we uit wat we doen om energieneutraal te worden.

Eigenaren van woningen

Vrijstad Energie houdt in opdracht van de gemeente informatieavonden in wijken en buurten over energiemaatregelen die mogelijk zijn in huizen. Vrijstad Energie is de lokale energiecoöperatie voor en door Culemborgers.

Samen met andere gemeentes hebben we het Energieloket Rivierenlandexterne-link-icoon. Dit loket helpt mensen om energiezuinig te wonen en thuis energie op te wekken. Ze geven ook advies.  

We kijken hoe we mensen die weinig verdienen, kunnen helpen om energiemaatregelen te nemen in hun woning. 

Huurders

Samen met woningcorporatie KleurrijkWonen externe-link-icoononderzoeken we welke energiemaatregelen nodig zijn in de huurhuizen.  KleurrijkWonen heeft in Culemborg zo’n 3500 woningen.

We kijken hoe we mensen die weinig verdienen, kunnen helpen om energiemaatregelen te nemen in hun huurhuis. 

Ondernemers

Samen met de Kring Culemborgse Bedrijven (KCB) kijken we welke maatregelen er mogelijk zijn op bedrijventerrein Pavijen. Zodat bedrijven daar van het aardgas afkomen en energieneutraal worden.

Vervoer

Eigen gebouwen

We hebben 65 gebouwen in de stad waarvan we de eigenaar  zijn of een vergoeding  geven. Denk aan scholen, sporthallen en buurtcentra. In die gebouwen gaan we energiemaatregelen nemen. Daarvoor maken we een speciaal programma: Lokaal Energieneutraal.

Ook proberen we te besparen op de straatlantaarns en alle pompen en gemalen in de stad.