Parkeervergunning voor bewoners

In bepaalde gebieden moet u betalen om te parkeren. Als u in zo'n gebied woont, kunt u een parkeervergunning aanvragen. Met een parkeervergunning kunt u uw voertuig meestal overal in het gebied parkeren.
Vanaf 2025 verlengen wij alle parkeervergunningen en inrijontheffingen per 1 januari van elk nieuw jaar. Dit betekent dat u in 2024 eenmalig voor 9 maanden betaalt.

Voor wie

Bewoners van de vergunningsgebieden die in bezit zijn van een auto, of aan wie een auto voor langere termijn beschikbaar gesteld is, komen in aanmerking voor een parkeervergunning. Een bewonersvergunning wordt op kenteken afgegeven. U moet ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres in het vergunningsgebied. Het voertuig waarvoor u de vergunning aanvraagt moet op het adres en op naam van de bewoner zijn geregistreerd.

We verlenen maximaal twee parkeervergunningen per huishouden. De tweede bewonersvergunning wordt alleen toegekend als er voldoende parkeergelegenheid beschikbaar is. 

Aanvragen

U kunt een vergunning aanvragen/wijzigen bij het e-loketexterne-link-icoon. Of kom langs in het stadskantoor. Een afspraak maken hoeft niet, mag wel. U kunt niet telefonisch of via e-mail aanvragen. 

Komt u aan de balie, neem dan de volgende informatie mee:

  • Kentekenbewijs of tenaamstelling
  • Legitimatiebewijs
  • Indien van toepassing: lease/huur/gebruiksovereenkomst

Locaties

Bewoners van de Boerenstraat, Buitenmolenstraat, Het Jach , Jerusalem, Jodenkerkstraat (Abdij), Kapelhof, Kloosterstraat, Molenwal, Oosterwal, Prijssehof, Prijssestraat, Sint Janskerkstraat, Sint Janskerkhof, Varkensmarkt , Westerwal (tussen Jerusalem en Prijssestraat) en de Zandstraat.

Mogen parkeren op:
Het Jach, Jerusalem, Boerenstraat, Jerusalem, Buiten Molenstraat, Jodenkerkstraat (Abdij), Kapelhof zuid, Kloosterstraat, Mariahof, Molenwal, Oosterwal, Prijssehof, Prijssestraat, St. Janskerkstraat , St. Janskerkhof, Westerwal (tussen Jerusalem en Prijssestraat) en de Zandstraat.

Gebruik van de parkeervoorzieningen in de Zandstraat 26 en Prijssestraat 16 is niet toegestaan van maandag 20.00 uur tot dinsdag 15.00 uur in verband met de weekmarkt.

Bewoners van de Binnenpoort,  Everwijnstraat, Grote Kerkstraat, Herenstraat, Kerkplein, Kleine Kerkstraat, Koestraatje, Kromme Elleboogsteeg, Markt, Ridderstraat (12 t/m 250), en het Vierheemskinderstraatje.

Mogen parkeren op:
Buiten Molenstraat, Het Hof, Jodenkerkstraat (Abdij), Lange Meent, Sintjanskerkhof, Sint Janskerkstraat en het Voorburg.

Bewoners van Achter de Vismarkt, Achterstraat, Binnenmolenstraat,  Burg. Keestrasingel, De Loentjes, Goilberdingerstraat, Havendijk, Kattenstraat, Korte Meent, Lange Meent, Lange Havendijk, Lekdijkstraat, Molensteeg, Noorderwal, Noorderhof, Oude Vismarkt, Ramstoren, Ridderstraat (2 t/m 10), Slotstraat, Tollenstraat, Visstraat en de Westersingel. 

Mogen parkeren op
Achter de Vismarkt, Binnen Molenstraat, Burg. Keestrasingel, De Loentjes, Goilberdingerstraat, Het Voorburg, Korte Meent, Lange Havendijk, Lange Meent, Lekdijkstraat, Noorderwal, Ramstoren en de Westersingel.

Kosten

Vanaf 2025 verlengen wij alle parkeervergunningen en inrijontheffingen per 1 januari van elk nieuw jaar. Dit betekent dat u in 2024 eenmalig voor 9 maanden betaalt.

VergunningTarief per jaarTarief 2024 (eenmalig van 1 april t/m 31 december)
1e bewonersvergunning€ 55,25€ 42,75
2e bewonersvergunning€ 78,05€ 60,34

Kentekenwijziging

Een kenteken kan gewijzigd worden via het e-loket of aan de balie. Bij wijziging via het e-loket stuurt u documenten digitaal mee. Komt u aan de balie, neem dan de volgende informatie mee:

  • kentekenbewijs nieuwe auto
  • legitimatiebewijs
  • Indien van toepassing: een houdersverklaring van de leaseauto