Parkeerplaatsen

In een gedeelte van de stad geldt betaald parkeren. Er zijn ook gratis parkeerplaatsen. En aparte regels voor grote voertuigen.

Betaald parkeren

Om de historische binnenstad en omliggende straten bereikbaar en leefbaar te houden is in een gedeelte van de stad betaald parkeren. Voor het betalen in betaald parkeergebied kunt u diverse apps of de parkeerautomaten gebruiken.

Parkeer-apps

U kunt betalen met apps van alle mobiele parkeerproviders in Nederland. Zoals Parkmobile, Yellowbrick of ANWB Parkeren. 

Parkeerautomaten

De tickets uit deze automaten zijn straatgebonden. Na het ontvangen van het parkeerticket dient u dit duidelijk zichtbaar achter uw voorruit te plaatsen. Wij adviseren u, ook na het dichtslaan van het portier, te controleren of het ticket nog duidelijk zichtbaar achter de voorruit ligt. Mocht dit niet zo zijn, dan is het achteraf tonen van het parkeerticket niet genoeg om de boete ongedaan te maken.

De parkeercontroleurs controleren het voertuig op het al dan niet aanwezig zijn van een ticket of dat het kenteken van uw voertuig is aangemeld bij een parkeer-app voordat zij een bon uitschrijven. Als zij constateren dat er geen of te weinig parkeergeld is betaald, krijgt u een naheffingsaanslag.

Kosten parkeerautomaten

SoortPrijsWaar
starttarief / minimum inworp€ 0,30Alle parkeerautomaten in Culemborg
kosten per uur€ 1,10Alle parkeerautomaten in Culemborg
dagkaartmaximaal
€ 2,20
Het Voorburg, Jodenkerkstraat (ook wel ‘Abdij’, bij het stadskantoor), Lange Meent, Sint Janskerkhof

Betaaltijden

DagTijd
Maandag09:00 - 18:00 uur
Dinsdag09:00 - 18:00 uur
Woensdag09:00 - 18:00 uur
Donderdag09:00 - 18:00 uur
Vrijdag09:00 - 21:00 uur
Zaterdag09:00 - 17:00 uur
Zondag-

Gratis parkeren

Voor langparkeerders zijn de volgende (gratis) terreinen beschikbaar:

  • Rozenstraat;
  • Palumbus;
  • Dr. Hockesingel;
  • De Naald.

Blauwe zone winkelcentrum Parijsch

Er is een parkeerschijfzone op het parkeerterrein Voermansgildeplaats. Deze zogenaamde 'blauwe zone' is ingevoerd op verzoek van de winkeliers om ervoor te zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen voor het winkelend publiek zijn.

Als u op het parkeerterrein wilt parkeren moet u, goed zichtbaar, een blauwe parkeerschijf achter de voorruit van de auto plaatsen. In de blauwe zone mag u van maandag tot en met zaterdag van 9.00 – 18.00 uur maximaal anderhalf uur parkeren.

Parkeren van een groot voertuig

Grote voertuigen zijn voertuigen met een lengte van 6 meter of meer (incl. lading) of een hoogte van 2,4 meter.

Grote voertuigen mogen parkeren in het gebied Energieweg vanaf de Staalweg tot aan de Beesdseweg en de Textielweg.

Er geldt een verbod op parkeren voor grote voertuigen voor alle overige wegen, straten, plaatsen en weggedeelten binnen de gemeente.

Laden en lossen mag wel. In het autoluwe deel van de binnenstad is daarvoor wel een ontheffing nodig. 

Parkeren van een kampeervoertuig

Het parkeren van een kampeervoertuig (camper of caravan) op de openbare weg of parkeerplaats is maximaal 5 aaneengesloten dagen toegestaan. Om te voorkomen dat de eigenaar het kampeervoertuig iedere 5 dagen verplaatst naar een andere locatie, is er daarnaast ook een maximum gesteld aan het aantal dagen per jaar. Een kampeervoertuig mag per jaar maximaal 35 dagen in de openbare ruimte geparkeerd worden.

Dit geldt ook voor het parkeren van kampeervoertuigen op eigen terrein die vanaf de openbare ruimte zichtbaar zijn. Een caravan die op de oprit van de eigenaar geparkeerd staat, mag dus ook maar 5 dagen aaneengesloten op de oprit staan (ook onder een caravanhoes, carport etc.). Een caravan op eigen terrein gestald wordt en die vanaf de openbare weg niet zichtbaar is, mag wel onbeperkt geparkeerd staan.

We verzoeken onze inwoners dringend doch vriendelijk om bij het parkeren van een kampeervoertuig rekening te houden met buren. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat het voertuig het uitzicht belemmert en probeer onderling afspraken te maken over de locatie.

Wanneer er sprake is van parkeerregulering, dan geldt:

-    Vergunninghoudersgebied: het parkeren van een kampeervoertuig in het vergunninghoudersgebied is niet toegestaan. Voor een kampeervoertuig kan geen parkeervergunning worden aangevraagd


-    Betaald parkeren: het parkeren van een kampeervoertuig op een parkeerplaats waar betaald parkeren geldt is wel toegestaan. Het voertuig moet dan voorzien zijn van een geldig parkeerticket

Camperplaatsen

Op het Steenovensterrein liggen camperplaatsen. Hier mag u met een camper parkeren van 07.00 tot 20.00 uur. Overnachten is niet toegestaan.

De parkeerplaatsen beschikken niet over voorzieningen. Parkeren op deze camperplaatsen is gratis. U loopt eenvoudig vanaf de parkeerplaats naar het centrum.