Trouwambtenaren

Er zijn in de gemeente Culemborg 5 'Babsen' oftewel trouwambtenaren. Babs is de afkorting van Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit betekent dat iemand beëdigd is door de rechtbank en daarnaast benoemd is in een gemeente om voor de wet huwelijken en geregistreerd partnerschappen te voltrekken. Hieronder stellen de Culemborgse Babsen zich aan u voor. U kunt tijdens het doen van de melding voorgenomen huwelijk uw voorkeur voor een babs aangeven.

De Culemborgse Babsen

Ik ben een geboren Culemborgse en sinds 1993 werkzaam als ambtenaar burgerlijke stand. Ik vind het nog steeds fantastisch werk. Het is heel bijzonder om iedere keer weer een inkijkje te krijgen in het leven van een bruidspaar. Dat ik met de verhalen en anekdotes die mij verteld worden een bijdrage mag leveren aan het officiële gedeelte van jullie huwelijksdag.

Een paar weken voor de bruiloft neem ik contact op met jullie om een afspraak te maken voor een voorgesprek op een tijdstip dat jullie schikt. In het gesprek bevraag ik jullie onder meer over de start van jullie relatie, over wat de ander nu zo leuk maakt en wat trouwen voor jullie betekent. Met die antwoorden is het mijn missie om een toespraak te schrijven in een stijl die bij jullie past en waarin jullie je herkennen. Ieder bruidspaar is immers uniek en bepaalt zelf de kaders van de ceremonie.

Naast ambtenaar burgerlijke stand ben ik talendocent op een middelbare school. Het is voor mij dan ook geen probleem om de toespraak (deels) in het Engels of Frans te houden.

Wat is er mooier dan het vieren van de liefde? Als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand geloof ik in deze liefde, jullie liefde die jullie gaan bekrachtigen door het geven van het ja-woord.

Een aantal weken voor de ceremonie neem ik contact met jullie op voor een kennismakingsgesprek. Dan luister ik graag naar jullie verhaal: hoe hebben jullie elkaar ontmoet, wat vinden jullie zo leuk aan elkaar, hoe typeer jij de ander, waarom willen jullie trouwen etc.?

Daarnaast spreken we de ceremonie van A t/m Z met elkaar door en zullen we jullie wensen bespreken zoals bijvoorbeeld willen jullie wel of juist geen muziek tijdens de ceremonie, willen jullie elkaar toespreken of ringen uitwisselen?

Daarna ga ik aan de slag om de ceremonie op zo’n manier vorm te geven zodat het passend is bij wie jullie zijn. Samen maken we er een onvergetelijke dag van en vieren we jullie liefde!

‘Warm, verbindend, zorgvuldig, ontspannen, creatief en enthousiast’. Dat is typisch Jolanda.

"Warm, betrokken en persoonlijk", dat zeggen anderen over mijn toespraken. Ik wil graag goed aansluiten bij jullie wensen, om op die manier een bijzondere bijdrage te leveren aan jullie trouwdag. In ons persoonlijk voorgesprek hebben we het over jullie verhaal en over jullie wensen. Wie gaat de ringen geven bijvoorbeeld? Willen jullie elkaar toespreken? We maken daar samen een goede afweging in en na dit gesprek maak ik een speciaal voor jullie geschreven toespraak.

Al sinds het jaar 2000 heb ik vele bruidsparen naar hun volle tevredenheid en op hun eigen manier wettelijk aan elkaar verbonden. Ik doe dat met een serieuze toon en met een lach, maar altijd met jullie samen. Zo draag ik met plezier bij aan deze onvergetelijke dag en als jullie willen, hoor ik later graag eens hoe jullie dit officiële gedeelte ervaren hebben.

Als ogen stralen, harten dansen en de liefde door de lucht dwarrelt, zie je ongetwijfeld mij voorbij huppelen. Want de liefde vieren, daar ben ik maar wat graag bij! Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, of zoals ik het liever noem: “trouwvrouw”, mag ik al 20 jaar lang huwelijken voltrekken en partnerschappen registreren. Ooit begonnen in de gemeente Amsterdam en daarna in de gemeente Leusden. Nu ik in Deil woon vind ik het ongelofelijk tof dat ik ook in Culemborg de bevoegdheid heb gekregen om te verbinden. 

Als je het mij vraagt moet trouwen vooral leuk zijn en dat is dan ook precies wat mijn doel is als ik een huwelijk mag voltrekken of een partnerschap mag registreren. Een ceremonie passend bij jullie en altijd net dat beetje meer dan jullie verwachten. Als ik jullie dan zie genieten en hoor schateren van het lachen, dan word ik daar heel blij van. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de ceremonie wel officieel is.

Naast trouwvrouw ben ik ook specialist burgerlijke stand en geef ik in het hele land trainingen aan ambtenaren en buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand. Ik woon samen met mijn man in Deil en ben graag met mijn camera en hond op pad. Ik ben vrijdag, zaterdag en zondag beschikbaar, maar als ik het ver genoeg van te voren weet kan ik ook op een andere dag in de week jullie ceremonie verzorgen. Met liefde!

Ik ben een geboren en getogen Culemborger, gek op muziek, zowel om te luisteren, concerten te bezoeken en een muziekfestival te organiseren. Ben erg sociaal en trots op “mijn” stad. Ik vind het dan ook erg leuk wanneer een aanstaand bruidspaar kiest om in Culemborg te trouwen. Mensen met elkaar in de echt verbinden is fantastisch om te mogen doen. Want hoe mooi is het nou als twee mensen elkaar liefhebben en dit willen beklinken met het huwelijk! Het is heel bijzonder om iedere keer weer een inkijkje te krijgen in het leven van een bruidspaar. Dat ik met de verhalen en anekdotes die mij verteld worden een bijdrage mag leveren aan het officiële gedeelte van de huwelijksdag vind ik dan ook mooi om te doen. Ik ben de trouwambtenaar waarmee jullie ook een avondje door zouden kunnen zakken in een café. Met respect voor het officiële deel van de huwelijksvoltrekking zal ik zeker wat humor en gezelligheid in de toespraak verwerken.   

Een paar weken voor de bruiloft neem ik contact op met jullie om een afspraak te maken voor een voorgesprek op een tijdstip dat jullie schikt. In het gesprek bevraag ik jullie onder meer over de start van jullie relatie, over wat de ander nu zo leuk maakt en wat trouwen voor jullie betekent. Met die antwoorden is het mijn missie om een toespraak te schrijven in een stijl die bij jullie past en waarin jullie je herkennen. Ieder bruidspaar is immers uniek en bepaalt zelf wat er wel en niet gezegd mag worden tijdens de ceremonie. Mijn motto is dan ook, zijn jullie blij? Dan ben ik dat ook!

Trouwambtenaar uit andere gemeente

Wilt u uw huwelijk laten voltrekken door een andere buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs)? Dat kan. Deze persoon moet al beëdigd en in dienst van zijn een andere gemeente. Deze persoon wordt dan voor uw huwelijk aangewezen tot Babs voor 1 dag van de gemeente Culemborg.