Trouwambtenaren

Er zijn in de gemeente Culemborg 4 'Babsen'. Babs is de afkorting van Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit betekent dat iemand beëdigd is door de rechtbank en daarnaast benoemd is in een gemeente om voor de wet huwelijken en geregistreerd partnerschappen te voltrekken. Hieronder stellen de Culemborgse Babsen zich aan u voor. Daarmee kunt u uw voorkeur aangeven voor de voltrekking van uw huwelijk.

De Culemborgse Babsen

Anke Copier

Ik ben een geboren Culemborgse en sinds 1993 werkzaam als ambtenaar burgerlijke stand. Ik vind het nog steeds fantastisch werk. Het is heel bijzonder om iedere keer weer een inkijkje te krijgen in het leven van een bruidspaar. Dat ik met de verhalen en anekdotes die mij verteld worden een bijdrage mag leveren aan het officiële gedeelte van hun huwelijksdag.

Een paar weken voor de bruiloft neem ik contact op met jullie om een afspraak te maken voor een voorgesprek op een tijdstip dat jullie schikt. In het gesprek bevraag ik jullie onder meer over de start van jullie relatie, over wat de ander nu zo leuk maakt en wat trouwen voor jullie betekent. Met die antwoorden is het mijn missie om een toespraak te schrijven in een stijl die bij jullie past en waarin jullie je herkennen. Ieder bruidspaar is immers uniek en bepaalt zelf de kaders van de ceremonie.

Naast ambtenaar burgerlijke stand ben ik talendocent op een middelbare school. Het is voor mij dan ook geen probleem om de toespraak (deels) in het Engels of Frans te houden.

Anke Copier is beschikbaar op vrijdag en zaterdag.

Jolanda Althuis

Wat is er mooier dan het vieren van de liefde? Als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand geloof ik in deze liefde, jullie liefde die jullie gaan bekrachtigen door het geven van het ja-woord.

Een aantal weken voor de ceremonie neem ik contact met jullie op voor een kennismakingsgesprek. Dan luister ik graag naar jullie verhaal: hoe hebben jullie elkaar ontmoet, wat vinden jullie zo leuk aan elkaar, hoe typeer jij de ander, waarom willen jullie trouwen etc.?

Daarnaast spreken we de ceremonie van A t/m Z met elkaar door en zullen we jullie wensen bespreken: willen jullie muziek en wanneer, willen jullie elkaar toespreken, ringen uitwisselen? En wat je nog meer te wensen hebt.

Daarna ga ik aan de slag om de ceremonie op zo’n manier vorm te geven zodat het passend is bij wie jullie zijn. Samen maken we er een onvergetelijke dag van en vieren we jullie liefde!

‘Warm, verbindend, zorgvuldig, ontspannen, creatief en enthousiast’. Dat is typisch Jolanda.

Jolanda Althuis is elke dag beschikbaar.

Joop de Vries

Ik ben ruim veertig jaar trouwambtenaar. Op dit moment in mijn geboortestad en vroegere woonplaats Culemborg en mijn woongemeente Geldermalsen. In de loop der jaren is er zo ontzettend veel veranderd in de trouwzaal dat ik er een boek over zou kunnen schrijven. En het blijft veranderen. Op die wijzigingen en veranderingen moet je als trouwambtenaar inspelen, anders kun je geen huwelijk voltrekken.

Daarom is een gesprek vooraf met het bruidspaar altijd noodzakelijk, want het bruidspaar beslist over de inhoud van deze toespraak. Een passende toespraak heeft geen enkele invloed op het verdere verloop van het huwelijksleven, maar als trouwambtenaar moet je altijd proberen de huwelijksdag van het bruidspaar tot een waar feest te maken. Bruidspaar, veel succes met uw keuze en hopelijk zien wij elkaar in de trouwzaal of op locatie.

Joop de Vries is elke dag beschikbaar.

Karin van Elst

"Warm, betrokken en persoonlijk", dat zeggen anderen over mijn toespraken.
Ik wil graag goed aansluiten bij jullie wensen, om op die manier een bijzondere bijdrage te leveren aan jullie trouwdag. In ons persoonlijke voorgesprek hebben we het over jullie verhaal en over jullie wensen. Wie gaat de ringen geven bijvoorbeeld? Willen jullie elkaar toespreken? We maken daar samen een goede afweging in en na dit gesprek maak ik een speciaal voor jullie geschreven toespraak.

Sinds 2000 heb ik vele bruidsparen naar hun volle tevredenheid en op hun eigen manier wettelijk aan elkaar verbonden. Ik doe dat met een serieuze toon en met een lach, maar altijd met jullie samen. Zo draag ik met plezier bij aan deze onvergetelijke dag en als jullie willen, hoor ik later graag eens hoe jullie dit officiële gedeelte ervaren hebben.

Karin van Elst is elke dag beschikbaar.

Eigen trouwambtenaar meenemen

Kiest u liever voor een trouwambtenaar uit een andere gemeente? Of voor een vriend of familielid als trouwambtenaar? Dan kunt u hem of haar laten benoemen tot trouwambtenaar voor 1 dag. Download het formulier BABS voor een dag hier. Deze trouwambtenaar moet wel een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen in zijn woonplaats. Download het formulier VOG voor BABS hier.

Het aanvraagformulier VOG voor een eenmalige Babs moet worden ingediend bij de woongemeente van de betrokken Babs voor één dag. Als hij/zij de VOG heeft gekregen vanuit het ministerie, dan moet die VOG naar de gemeente Culemborg gestuurd worden.

Openingstijden

maandag 9.00 - 16.00 uur
dinsdag 9.00 - 19.00 uur
woensdag 9.00 - 16.00 uur
donderdag 9.00 - 16.00 uur
vrijdag 9.00 - 12.00 uur

Wij werken op afspraak

Bezoekadres

Ridderstraat 250 (ingang Oostersingel)
4101 BK Culemborg

Postadres

Postbus 136
4100 AC Culemborg

Informatiemagazine - voorzieningen en stratengids
 

Contact

Telefoon 0345 477 700
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag van 9.00 - 16.00 uur
Vrijdag van 9.00 - 12.00 uur

E-mail info@culemborg.nl

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Culemborg