Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente op afspraak. Dat geldt ook voor het verlengen van uw rijbewijs. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen. Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld.

U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig. Om een rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf uw 17e jaar kunt u uw rijbewijs halen. Tot uw 18e jaar moet u dan rijden onder begeleiding van een coach. Een van uw ouders kan uw coach worden. De coach moet zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW) vóór dat u het rijbewijs aanvraagt.

Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Kijk op de website van het CBR voor meer informatie over de gezondheidsverklaring.

U kunt uw gezondheidsverklaring ook aanvragen bij Stichting Senioren Collectief Culemborg. Dat kan alleen als u de keuring daar ook af laat nemen. Neem hiervoor contact op met dhr. A.H. Scholtens, telefoon 0345 753 039. 

In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs.
 • U wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen.
 • U hebt een medische beperking.
 • Uw rijbewijs is ingenomen.
 • U bent 75 jaar of ouder.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

 • een medische beperking hebt;
 • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt;
 • een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig hebt.

Rijbewijs kwijt of gestolen

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat doen binnen 3 jaar nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW.

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW.

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.

Geldigheidsduur van rijbewijzen

  Leeftijd   Geldig
  Jonger dan 65 jaar   10 jaar

  Tussen de 65 en 70 jaar

  Tot 75e verjaardag
  Tussen de 70 en 75 jaar

  5 jaar

  Ouder dan 75 jaar   Maximaal 5 jaar

Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer algemene informatie over het rijbewijs.

 

 • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
 • Een pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige       identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.

Rijbewijs afhalen

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Een afspraak maken is niet nodig. Neem uw oude rijbewijs mee.

Let op: in Culemborg kunt u alleen met PIN betalen!

  Rijbewijs

  € 41,00

  Toeslag bij een spoedaanvraag   € 34,10