Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente op afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen.

Sinds mei 2018 hebben de rijbewijzen een chip. In de toekomst kunt u met deze chip inloggen op DigiD. De Dienst Wegverkeer (RDW) moet nog bekend maken vanaf wanneer u de chip kunt gebruiken. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt een brief sturen naar de RDW. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld.

U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig. Om een rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf uw 17e jaar kunt u uw rijbewijs halen. Tot uw 18e jaar moet u dan rijden onder begeleiding van een coach. Een van uw ouders kan uw coach worden. De coach moet zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW) vóór dat u het rijbewijs aanvraagt.

Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Het is mogelijk om deze verklaring online in te vullen bij het CBR. Voordeel hiervan is dat u de status van uw aanvraag bij het CBR kunt blijven volgen. Het aanvragen gaat via Mijn CBR (let op: Mijn CBR is alleen te gebruiken met Google Chrome, Firefox, Safari, iPad en Internet Explorer 8.0, 9.0 en 10.0). Hiervoor hebt u wel uw DigiD nodig.

Of u kunt uw gezondheidsverklaring aanvragen bij Stichting Senioren Collectief Culemborg. Dat kan alleen als u de keuring daar ook af laat nemen. Neem hiervoor contact op met dhr. A.H. Scholtens, telefoon 0345 753 039. Sinds november 2017 moet iedereen zelf zijn Gezondheidsverklaring invullen. Het gaat namelijk om persoonlijke, privacygevoelige gegevens.

In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs.
 • U wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen.
 • U hebt een medische beperking.
 • Uw rijbewijs is ingenomen.
 • U bent 75 jaar of ouder.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

 • een medische beperking hebt;
 • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt;
 • een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig hebt.

Rijbewijs kwijt of gestolen

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginner. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Hoe lang u een beginnende bestuurder bent, hangt af van uw leeftijd.

 • Als u 18 jaar of ouder bent, bent u 5 jaar beginnend bestuurder.
 • 17-jarigen zijn 7 jaar beginnend bestuurder.

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat doen binnen 3 jaar nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW.

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW.

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.

Geldigheidsduur van rijbewijzen

  Leeftijd   Geldig
  Jonger dan 65 jaar   10 jaar

  Tussen de 65 en 70 jaar

  Tot 75e verjaardag
  Tussen de 70 en 75 jaar

  5 jaar

  Ouder dan 75 jaar   Maximaal 5 jaar

Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer algemene informatie over het rijbewijs.

 

 • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
 • Een pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige       identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.

Rijbewijs afhalen

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Een afspraak maken is niet nodig. Neem uw oude rijbewijs mee.

Let op: in Culemborg kunt u alleen met PIN betalen!

  Rijbewijs

  € 41,00

  Toeslag bij een spoedaanvraag   € 34,10