Rijbewijs

U maakt een afspraak voor het aanvragen of verlengen van een rijbewijs. Voor het afhalen hoeft u géén afspraak te maken. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen. Heeft u het sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag.

Rijbewijs aanvragen

U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig. Om een rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR.

Maak een afspraak voor het aanvragen van uw rijbewijs. Neem de volgende documenten mee naar uw afspraak:

  • Een pasfoto; de pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Een geldig paspoort of identiteitskaart;
  • Uw huidige rijbewijs als u deze al hebt;
  • Heeft u vermissing van uw rijbewijs gemeld bij de RDW? Neem dan ook de bevestiging van de RDW mee.

Eisen aan de pasfoto voor paspoort, rijbewijs of ID-kaartexterne-link-icoon

Rijbewijs afhalen

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Voor het afhalen van een rijbewijs hoeft u géén afspraak te maken. Neem uw oude rijbewijs en uw afhaalbewijs mee.

Geldigheidsduur van rijbewijzen

  Leeftijd  Geldig
  Jonger dan 65 jaar  10 jaar

  Tussen de 65 en 70 jaar

  Tot 75e verjaardag
  Tussen de 70 en 75 jaar

  5 jaar

  Ouder dan 75 jaar  Maximaal 5 jaar

Prijzen

TypePrijs
Rijbewijs€ 51,10
Toeslag bij een spoedaanvraag€ 39,65

Gezondheidsverklaring of medische keuring

Gezondheidsverklaring

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen?  Dit beoordeelt het CBR met de gezondheidsverklaring. Deze vult u zelf in. Op de website van het CBR leest u in welke situaties een gezondheidsverklaring nodig isexterne-link-icoon.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

  • een medische beperking hebt;
  • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt;
  • een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig hebt.

Een rijbewijskeuring laat u doen door een arts. Vraag bij uw huisarts waar u terecht kunt voor een medische keuring. Voor een bus- of vrachtwagenrijbewijs moet een bedrijfsarts of arbo-arts de keuring doen.

Rijbewijs kwijt of verloren

Bent u uw Nederlandse rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meld dat online bij de RDWexterne-link-icoon. Na de online melding wordt het rijbewijs direct geblokkeerd en bevestigt de RDW schriftelijk dat het rijbewijs door de melding ongeldig is geworden.

U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.

U hoeft in  Nederland geen aangifte te doen bij de politie. Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Rijbewijs online verlengen

U kunt uw rijbewijs verlengen, een categorie laten toevoegen of een her-afgifte na opheffing ongeldigverklaring online regelen. Let op: Vraagt u het rijbewijs voor de 1ste keer aan of wilt u een buitenlands rijbewijs omwisselen? Dit kan helaas niet online, maar moet u regelen bij de balie van het stadskantoor.

Bekijk hier hoe het werkt: rijbewijs-online-verlengenexterne-link-icoon.