Principeverzoek Windwinning
Het principeverzoek
In het principeverzoek wordt het college van burgemeester en wethouders gevraagd of zij bereid is om mee te werken aan de komst van nieuwe windmolens op het grondgebied van Culemborg. Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor om eerst hierover met de raad in gesprek te gaan, voordat zij het principeverzoek in behandeling neemt.
Windvisie
De gemeenteraad van Culemborg stelde op 23 november 2017 de Windvisie Culemborg vast. Hierin staat de conclusie dat er ruimte is voor meer windenergie in Culemborg. Dit past ook in de beleidslijn om te komen tot een energieneutrale gemeente, uiterlijk in 2040. Dit doel en het invulling geven aan de afspraken die gemaakt zijn in de Regionale Energiestrategie (RES), staan in het bestuursakkoord.
We hebben de mix van zon- en windenergie hard nodig om ook in de toekomst onze huishoudens en bedrijven van energie te kunnen voorzien. Het college van burgemeester en wethouders kijkt daarom positief naar het initiatief van de lokale energiecoöperatie om windmolens te plaatsen als onderdeel van onze gezamenlijke ambitie om energieneutraal te worden.
Hoe verloopt de besluitvorming?
Voordat het college dit principeverzoek in behandeling neemt, gaat zij eerst in overleg met de raad.
Veelgestelde vragen
Waarom een principeverzoek?
Via het principeverzoek wil Windenergie Culemborg aftasten of de gemeente open staat voor het ontwikkelen en realiseren van windmolens in Culemborg. Dit voorkomt aanzienlijke kosten voor de initiatiefnemers, zonder dat er zicht is op medewerking van de gemeente.
Een principeverzoek, wat is dat?
Een principeverzoek is een vraag aan de gemeente of zij bereid is om – onder voorwaarden - medewerking te verlenen aan de realisatie van een (in dit geval) ruimtelijke ontwikkeling.
Om de ontwikkeling mogelijk te maken moet de gemeente het omgevingsplan wijzigen. Dat is een bevoegdheid (een keuze), geen verplichting. De gemeente doet dit alleen als een initiatief bijdraagt aan de doelen van de gemeente.
Om een windpark te realiseren is veel onderzoek nodig, investering in mensuren en communicatie, er moeten onkosten aan de gemeente worden betaald etc. etc. Alles bij elkaar kost zo’n proces de initiatiefnemers een hoop geld (meer dan 100.000 euro).
Als op voorhand duidelijk is dat de gemeente sowieso niet bereid is om medewerking te verlenen aan een initiatief, dan kunnen die kosten worden bespaard. De reden om een principeverzoek in te dienen is dus om af te tasten of er een kans bestaat om het initiatief te realiseren.
Afhankelijk van het antwoord van de gemeente (vooral welke voorwaarden de gemeente stelt) kan een initiatiefnemer een risicoafweging maken of ze het initiatief wil doorzetten (en dus kosten gaat maken) of niet. Als de gemeente instemt met een principeverzoek mag de initiatiefnemer er op vertrouwen dat als aan alle voorwaarden die de gemeente heeft gesteld wordt voldaan, de gemeente meewerkt aan het mogelijk maken van het initiatief.
Waar wordt het principeverzoek op beoordeeld?
Met welke factoren moet rekening worden gehouden wanneer in Culemborg nieuwe grote windmolens worden gerealiseerd? In de windvisie zijn de volgende factoren vastgesteld. Een aantal thema’s is gebaseerd op wettelijke normen en andere op beleidsmatige inzichten.
Ruimtelijke Thema’s
Belemmeringen
Sommige thema’s worden belemmeringen genoemd omdat het samengaan van windturbines en naastgelegen andere functies niet mogelijk is. De functie heeft een bepaalde waarde die de komst van nieuwe windturbine(s) uitsluit. De belangrijkste belemmeringen zijn:
- De aanwezigheid van woningen (geluid en slagschaduw);
- de nabijheid van overige bebouwing ((externe) veiligheid);
- verstoring van laagvliegroutes en –gebieden;
- de nabijheid van vliegvelden, radarstations en beschermingszones;
- de aanwezigheid van ondergrondse gas– en buisleidingen;
- de aanwezigheid van hoogspanningsleidingen;
- afstanden tot spoorlijnen, wegen en rivierdijken.
Natuur
De realisatie van windturbines in of nabij natuurgebieden moet zorgvuldig worden afgewogen. De mate waarin effecten op de natuur optreden en of eventuele negatieve effecten kunnen worden gecompenseerd moet worden afgewogen. Op het thema natuur worden in ieder geval de volgende aspecten/gebieden onderscheiden:
- Gelders natuur Netwerk;
- Gelderse Groene Ontwikkelingszone;
- Weidevogel- en ganzenfoerageergebieden;
- Natura 2000-gebieden.
Landschap en Cultuurhistorie
Windmolens zijn vanwege hun omvang zichtbaar en kunnen daardoor de landschappelijke kwaliteit verstoren. De opstelling van meerdere windmolens ten opzichte van elkaar en ten opzichte van elementen in het bestaande landschap kan meer of minder verstorend werken. De volgende thema’s moeten in ieder geval worden afgewogen:
- Waardevolle open gebieden;
- Nieuwe Hollandse Waterlinie;
- beschermd stads- en dorpsgezicht;
- archeologische vindplaatsen.
Maatschappelijke effecten
In de Windvisie Culemborg is een aantal maatschappelijke thema’s benoemd die van belang zijn om bij de ontwikkeling van een nieuw windpark te betrekken. Dit zijn:
- Gedragscode NWEA;
- burgerparticipatie;
- eerlijk delen van de grondopbrengst in het gebied;
- duurzaamheidsfonds;
- planschade/waardevermindering.
Staat uw vraag en antwoord hier niet bij?
- Voor inhoudelijke vragen verwijzen we je naar Windenergie Culemborg.
- Voor algemene vragen over windmolens verwijzen we je naar Helpdesk Wind op Land.
- Heb je een vraag voor de gemeente? Mail dan naar wind@culemborg.nl.