Minder restafval

Alle Nederlandse gemeentes, dus ook Culemborg, moeten van de landelijke overheid de hoeveelheid restafval beperken. In 2025 tot 30 kilo per persoon, per jaar.

Waarom afval scheiden

Restafval is afval dat overblijft als u alles uit uw afval hebt gehaald dat opnieuw is te gebruiken. Zoals glas, blik, metaal, papier, groente en fruitresten en batterijen. Restafval wordt verbrand en dat is slecht voor het milieu. Ook gaan zo veel grondstoffen verloren die opnieuw zijn te gebruiken.

In 2019 heeft Avri in Culemborg en de andere gemeentes ondergrondse containers geplaatst voor restafval. Uit onderzoek blijkt dat mensen hun afval vaak beter scheiden als ze hun vuilniszakken zelf moeten wegbrengen.

Wat u kunt doen

U kunt meehelpen zo weinig mogelijk restafval te maken. Dat kan bijvoorbeeld door:

  1. geen of zo weinig mogelijk verpakkingen te kopen en te gebruiken. Denk aan blikjes, plastic flesjes en zakjes.
  2. een stoffen tas of een opvouwkrat mee te nemen als u boodschappen doet;
  3. apparaten te laten maken bij het Repair Café Culemborgexterne-link-icoon of weg te brengen naar de plaatselijke kringloopwinkeexterne-link-icoonl of de milieustraatexterne-link-icoon
  4. kleding en ander textiel niet weg te gooien in het huisvuil, maar weg te brengen naar een kringloopwinkel, de textielcontainerexterne-link-icoon of de milieustraat.
  5. afval zo goed mogelijk te scheiden. Op de afvalwijzerexterne-link-icoon kunt u kijken welk afval in welke zak of bak hoort.

Ondergrondse containers voor restafval

Als u het afval goed scheidt, heeft u minder kosten. Sinds 1 juli 2019 kunt u gebruik maken van de ondergrondse containers voor restafval in de buurt. Deze kunt u openen met een pasje. U betaalt voor elke zak restafval die u erin gooit. Heeft u weinig restafval, dan betaalt u dus minder.