In het groenbeleidsplan vertellen we over het:
- groen in de stad
- groen in de wijk
- groen rondom het huis
Wilt u het volledige plan lezen? Lees en download het groenbeleidsplan in het raadsinformatiesysteem. Het plan bestaat uit vier delen:
Groen in de stad
In het Groenbeleidsplan beschrijven we 29 belangrijke groene plekken door de hele stad heen. Parken, de belangrijkste wegen, paden, de dijk, en ook water. Ze vormen samen onze zogenoemde ‘hoofdgroenstructuur’. Ze maken Culemborg speciaal.
Waar moet u dan aan denken? We noemen een paar plekken:
- De Rijksstraatweg met de rijen bomen.
- De groene singels rond de binnenstad.
- De dijk met aan de ene kant de uiterwaarden en aan de andere kant boerderijen en huizen met weilandjes en boomgaardjes.
- Het gebied rond De Meer.
- Park Plantage met de begraafplaats.
We weten nu dus precies waar de mooiste groene plekken liggen in de stad. Dat is belangrijk, zeker als we straks ergens in de stad gaan bouwen of iets afbreken. Of een weg opnieuw gaan bestraten. Dan kunnen we er alles aan doen om die plekken te beschermen.
Bij al die 29 plekken vertellen we ook wat we kunnen doen om ze nog groener te maken. Of beter bereikbaar. Zodat u er bijvoorbeeld lekker kunt wandelen.
Een paar ideeën die we hebben:
- Bomen planten op lege plekken langs de Rijksstraatweg en de Prijsseweg.
- De dijk aan beide kanten groener maken.
- Een groene route maken van het station naar de binnenstad.
- Het noordelijke deel van de Rommersteeg tot wandelpad maken.
Groen in de wijk
In het Groenbeleidsplan kijken we daarnaast naar het groen in de wijk. Culemborg heeft negentien verschillende wijken. Allemaal zien ze er anders uit. Ze zijn net als de hele stad speciaal. Dat komt omdat ze bijvoorbeeld in een bepaalde tijd zijn gebouwd, ze op bepaalde grond staan en/of omdat ze in een bepaalde omgeving liggen.
Zo staan in De Hond veel fruit- en notenbomen, heeft Terweijde brede grasstroken met bomen en gaan in de wijk Goilberdingen diverse paden richting de dijk en de uiterwaarden. We willen al dat groen beschermen. Ook gaan we samen met de bewoners kijken hoe we het groen nog kunnen uitbreiden in de wijken en/of beter kunnen laten aansluiten bij wensen die mensen hebben.
Groen rondom het huis
Als gemeente doen we al veel, maar we hebben ook uw hulp nodig om de stad groener te maken. Dat kan onder andere door tegels uit uw tuin te halen en te vervangen door planten, bloemen en struiken. Een nestkastje of bijenhotel op te hangen. Of door plantjes te zetten rond bomen in uw straat
Wij willen graag plannen van inwoners steunen. Zo hielden we in december 2019 samen met bewoners een grote geveltuinactie in het centrum. Zo’n zeventig mensen deden mee. Ze legden een tuintje aan naast hun voordeur. De actie was in de Zandstraat, Prijssestraat, Kattenstraat en Slotstraat.
Fruit plukken in de stad
Op veel plekken in de stad vindt u fruit- en notenbomen langs de weg, in parkjes of boomgaardjes. Dat zijn bomen waarvan u de vruchten mag plukken of rapen. Leuk om te weten:
- Op www.wildplukwijzer.nl staan alle openbare fruit- en notenbomen ingetekend.
- We maken kaarten voor de Armenboomgaard en de Perenboomgaard hoek Kokmeeuwpad en Nachtegaallaan. Daarop vertellen we zelfs welke soorten appels en peren op een bepaalde plek groeien.
- In september houden we elk jaar een fruitplukdag: Pluk de stad.
Lees meer over fruit en noten plukken in Culemborg.