Gladheid

De gemeente is verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding van de wegen in Culemborg. Wanneer we gaan strooien laten we dit weten via Twitter @gladinculemborg en Facebook @gladinculemborg.

De gemeente maakt gebruik van een gladheidsmeldsysteem. Daardoor krijgt de gemeente actuele informatie over de toestand van het wegdek. De temperatuur van het oppervlak van de weg en de toestand van het wegdek (droog, nat of zout) worden gemeten. Ook worden luchttemperatuur, relatieve luchtvochtigheid en de neerslagduur gemeten.

Wel of niet strooien?

Een gladheidsmeteoroloog houdt het meetpunt 24 uur per dag, 7 dagen per week in de gaten. De meteoroloog alarmeert de gemeente tijdig en geeft uitleg over de verwachte gladheid en de weersverwachting. Dankzij het systeem kan bepaald worden of en hoeveel gestrooid moet worden. Wanneer het meldsysteem aangeeft dat er nog voldoende zout op de weg ligt of als de wegdektemperatuur boven nul graden Celsius is, hoeft er bijvoorbeeld niet gestrooid te worden.

Zelf kunt u meehelpen door uw eigen stoep ijsvrij te maken. De gemeente verstrekt geen strooizout.

Wilt u meer weten over de aanpak en bestrijding van gladheid in Culemborg? Lees dan het Gladheidbestrijdingsplan 2014-2024. Of neem contact op met Team Leefbare Stad via het algemene telefoonnummer.