Achternaam kind kiezen

Bij de geboorte van uw eerste kind kiest u welke achternaam uw kind krijgt. Uw eigen achternaam, die van uw partner of een combinatie.
Door drukte en minder personeel kunt u helaas vaak pas over een tijd langskomen voor een afspraak. Soms lukt het zelfs niet om online een afspraak te maken. Probeer het dan later nog een keer.

Nieuwe mogelijkheden vanaf 1 januari 2024

Op 1 januari 2024 ging een nieuwe wet in: Invoering gecombineerde geslachtsnaam. U kunt uw eerste kind, als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders gevenexterne-link-icoon. De keuze geldt dan ook voor volgende kinderen.

Een voorbeeld: Ouders de Vries en Jansen krijgen in 2024 hun eerste kind. Zij kunnen kiezen voor de achternamen:

 • de Vries
 • Jansen
 • de Vries Jansen
 • Jansen de Vries

Bekijk ook de 9 andere voorbeelden van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Afspraak maken

U komt hiervoor samen naar de afspraak. Let op! Ouders komen samen naar de afspraak. Kies bij het maken van de afspraak voor ‘Verzoek gecombineerde achternaam’.

Meenemen naar de afspraak:

 • Geldig identiteitsbewijs van beide ouders
 • Ouders komen samen op de afspraak
 • Pinpas – let op – er zijn kosten aan verbonden

Kosten

Het kiezen van de achternaam bij de geboorte is gratis. 

Voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren zijn de kosten voor naamswijziging € 75,- voor het eerste kind en € 50,- voor ieder volgend kind. De keuze kan alleen worden gedaan voor alle kinderen tegelijk.

Overgangsregeling

Is uw kind in 2023 geboren of heeft u al een achternaam doorgegeven bij de erkenning? Dan kunt u in heel 2024 gebruikmaken van de overgangsregeling. Hiervoor gelden de volgende eisen: 

 • Uw oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016
 • U bent getrouwd, u heeft een geregistreerd partnerschap of u heeft uw kinderen erkend.
 • U bent het als ouders eens over de achternaam of achternamen.

De regeling geldt niet als:

 • uw oudste kind geboren is voor 2016.
 • u de naam van uw kind wilt halveren of wijzigen in de naam van de andere ouder. Daarvoor kunt u naar Dienst Justisexterne-link-icoon.

Situaties

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? En wilt u dat uw kind(eren) een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgt/krijgen? Dan kunt u in 2024 gebruik maken van de overgangsregeling. U betaalt zelf de kosten. Voor het oudste kind betaalt u € 75,00 en voor elk volgend kind van dezelfde ouders € 50,00.

Hebt u uw ongeboren kind erkend in 2023 en kon u toen nog niet kiezen voor de dubbele achternaam? En wordt uw kind in 2024 geboren? U kunt dan alleen nog bij de aangifte van geboorte kiezen voor de dubbele achternaam. Dit is gratis. Beide ouders komen dan mee naar de aangifte. 

Nieuw identiteitsbewijs voor uw kind aanvragen

Verandert u de achternaam van uw kind en heeft het een eigen identiteitsbewijs? Dan vraagt u deze opnieuw aan. Dit betaalt u zelf. U kunt dit doen tijdens uw afspraak voor het veranderen van de achternaam.