Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen

26 april 2024
- nieuws

Namens koning Willem Alexander heeft burgemeester Gerdo van Grootheest zes koninklijke onderscheidingen mogen uitreiken tijdens de traditionele lintjesregen. De dames Van Diën en Van der Gun en de heren Eerkens, Neijmeijer en Van Dooren werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Heijmen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Gerdo van Grootheest: “In Culemborg kijken we naar elkaar om. De vele vrijwilligers, die onze stad rijk is, zetten zich belangeloos in. Gelukkig zijn er andere inwoners die ons laten weten wat deze vrijwilligers allemaal doen voor de medemens en voor de stad. Tijdens lintjesregen krijgen we de kans om enkele van deze vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Het is elk jaar weer een speciale en feestelijke dag.”

De volgende Culemborgers kregen tijdens de lintjesregen 2024 een koninklijke onderscheiding:

Mevrouw Jaan Van der Gun-van Bentum

Mevrouw Jaan van der Gun is al meer dan 50 jaar vrijwilliger bij verschillende organisaties. De Zonnebloem, de kerk, de Nierstichting, Stichting Ondersteuning Sovata doen nooit tevergeefs een beroep op haar. Van begeleiden van leden van de Zonnebloem tot collecteren voor de Nierstichting en van schoonmaken en rondbrengen van parochieblaadjes van de kerk tot naaien, breien en haken voor Derde Wereldlanden. Voor familie en buren staat ze ook altijd klaar. 

De heer Theo Eerkens

De heer Theo Eerkens is al jaren heel erg betrokken bij de maatschappij. Hij was een tijdje pleegouder, ook crisisopvang. En daar waar Theo in het verenigingsleven stapte, werd hij steevast bestuurslid of vrijwilliger. Ondanks zijn beperking is hij heel actief op sportief en maatschappelijk gebied. In Culemborg heeft hij het rolstoelbadminton op de kaart gezet. Dagelijks ruimt hij zwerfvuil op en spoort anderen aan dat ook te doen. In de buurtsoos ‘Bij Ons’ is hij actief en hij maakt deel uit van de Adviesraasd Sociaal Domein Inclusief.  

Mevrouw Gerrie van Diën – Verkerk

Mevrouw Gerrie van Diën is ruim 20 jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij Bartje Kringloopwinkel in Culemborg. Daar was ze eerst actief op de boekenafdeling. Later heeft ze zich als ‘poppendokter’ ontfermd over honderden poppen en Barbies. Die maakte ze schoon en ze naaide, breide of haakte nieuwe kleding voor de poppen. Dan kon Bartje Kringloop ze weer voor een betere prijs verkopen.  

Ook stond ze voor familie en kennissen altijd klaar om te helpen met klussen in en om huis. 

De heer Henk Neijmeijer

De heer Henk Neijmeijer is al ruim 30 jaar een vrijwilliger bij Zwemvereniging De Meer. Hij stond op toen er binnen de vereniging iemand werd gevraagd om kinderen waterpolo te leren. De kroon is wel het project Waterpolo Rulez, dat de KNZB in 2010 toekende. De heer Neijmeijer stond twee keer per week aan de badrand als zwemopleider. Onder zijn leiding behaalden honderden kinderen hun zwemdiploma. Velen zijn daarna doorgegaan met wedstrijdzwemmen of waterpolo. Ook was de heer Neijmeijer een actieve vrijwilliger bij de vele activiteiten buiten de waterpolo- en zwemlessen om. 

De heer Sandor Heijmen

De heer Sandor Heijmen heeft een passie voor water. Al 25 jaar zet hij zich preventief en repressief in voor de maatschappij en de medemens. Er wordt nooit tevergeefs beroep op hem gedaan. Bij de Reddingsbrigade is hij zweminstructeur, technisch leider, voorzitter en zeer actief in de alarmploeg en in de logistiek. Tijdens calamiteiten pakt hij een verbindende en actieve rol. Dit doet hij op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De heer Heijmen zet zich als vrijwilliger belangeloos in voor de veiligheid van de medemens. 

De heer Mark van Dooren

De heer Mark van Dooren draagt cultuur een enorm groot hart toe. Op zijn 13e deed hij al vrijwilligerswerk in Theater de Fransche School. Ook begon hij op jonge leeftijd als technicus bij Theaterie / Theaterfestival Vuurol. Inmiddels is hij daar ook bestuurslid. Naast zijn baan als activiteitencoördinator bij Lek en Linge organiseert hij tal van culturele activiteiten die leerlingen motiveren en stimuleren. In 2015 werd hij vrijwilliger bij de Gelderlandfabriek en in 2016 directeur. Verder is hij nog bestuurslid Betuwe Wereldwijd en leverde hij een bijdrage aan de toeristische campagnes van ‘Culemborg Klopt’.