Parkeervergunning

Bewoners

De aanvrager moet ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) op het betreffende adres in de binnenstad. Het voertuig waarvoor de vergunning wordt aangevraagd moet op het adres en op naam van de bewoner zijn geregistreerd. We verlenen maximaal twee parkeervergunningen per huishouden.

Bedrijven

Bedrijven kunnen een vergunning aanvragen als u kunt aantonen dat het voertuig direct noodzakelijk is bij de werkzaamheden. U schrijft een motivatiebrief waarin staat waarom er een voertuig nodig is. Voor laden en/of lossen en voor woon/werkverkeer wordt geen vergunning afgegeven.

U kunt een vergunning aanvragen/wijzigen bij het e-loket. Of kom langs in het stadskantoor. Een afspraak maken hoeft niet, mag wel.

Afspraak maken

Let op: Aanvragen en wijzigingen van parkeerproducten kunnen NIET telefonisch of via e-mail worden doorgegeven. Kijk voor de kosten onder het tabblad Kosten.

Komt u aan de balie, neem dan de volgende informatie mee:

  • Kentekenbewijs of tenaamstelling
  • Legitimatiebewijs
  • Indien van toepassing: lease/huur/gebruiksovereenkomst
  • In geval van een bedrijf: een (kopie) van de inschrijving bij de KvK

Mogelijkheid tot weigering vergunning

Een vergunningsaanvraag wordt afgewezen wanneer de aanvrager woont/werkt in een gebouw of gebouwencomplex, waar voldoende parkeergelegenheid bij hoort volgens de gemeentelijke richtlijnen. In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders ten gunste van de aanvrager afwijken van bovengenoemde.

Hieronder staat een uitleg van de soorten vergunningen die u kunt aanvragen. 

Parkeervergunning bewoners

Bewoners van de vergunningsgebieden die in bezit zijn van een auto, of aan wie een auto voor langere termijn beschikbaar gesteld is, komen in aanmerking voor een parkeervergunning. Met deze vergunning kan worden geparkeerd in de aangegeven straten. Een bewonersvergunning wordt op kenteken afgegeven. De tweede bewonersvergunning wordt alleen toegekend als er voldoende parkeergelegenheid beschikbaar is. 

Parkeervergunning bedrijven

Bedrijven gevestigd in de vergunningsgebieden kunnen in aanmerking komen voor een parkeervergunning. Met deze vergunning kan worden geparkeerd in de aangegeven zones. Deze vindt u in het zone overzicht. Een jaarvergunning wordt op kentekennummer afgegeven.

Maandvergunning

Er is voor bedrijven die incidenteel werkzaamheden verrichten waarvoor parkeren noodzakelijk is een mogelijkheid een maandvergunning aan te vragen. Een maandvergunning wordt op kentekennummer afgegeven en geldt niet voor het autoluwe gebied (Binnenstad).

Dagvergunning

In het stadskantoor zijn dagvergunningen beschikbaar. Zowel binnen als buiten het autoluwe gebied. Ook zijn er voor bedrijven dagkaarten in het vergunninghoudergebied. Wel moet aantoonbaar zijn dat er met de auto gewerkt moet worden. Denk aan een glaszetter voor het vervangen van een ruit. Of een bedrijf voor rioolontstopping. 

Kentekenwijziging

Een kenteken kan gewijzigd worden via het e-loket of aan de balie. Bij wijziging via het e-loket stuurt u documenten digitaal mee. Komt u aan de balie, neem dan de volgende informatie mee:

  • kentekenbewijs nieuwe auto
  • legitimatiebewijs
  • Indien van toepassing: een houdersverklaring van de leaseauto

Parkeren voor bezoekers

Bewoners in de binnenstad kunnen hun bezoekers laten parkeren op de betaalde parkeerplaatsen rondom het centrum. Er kan zowel bij een parkeerautomaat als via mobiel parkeren worden betaald.

Bewoners kunnen ook gebruik maken van speciale bezoekerskaarten. Per adres kunnen maximaal 8 bezoekerskaarten per maand worden aangeschaft. Met een bezoekerskaart kan een halve dag worden geparkeerd van 00.00 – 13.30 of van 12.00 – 24.00 uur. De bezoekerskaarten zijn te koop in het stadskantoor op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. 

Let op: in gebieden waar uitsluitend met een vergunning geparkeerd mag worden, kunnen bezoekers van bewoners alleen met een bezoekerskaart (een dagdeel-kaart) parkeren.

Let op: bij de gemeente Culemborg kunt u alleen met PIN betalen!

Vergunning

Tarief

1e bewonersvergunning

€ 54,05

2e bewonersvergunning

€ 76,40

maandvergunning bedrijf 
(1 kenteken)
€ 38,40

maandvergunning bedrijf
(meer kentekens)

€ 71,05

jaarvergunning bedrijf
(meer kentekens)

€ 420,40

(vanaf 1 april:
€ 426,25)

Kraskaart bewoner

€ 0,95

dagvergunning parkeren
(binnen en buiten autoluwe binnenstad)

€ 10,30