Ontheffing autoluwe binnenstad

 • Kosten: €2,10
 • Bedoeld voor mensen die incidenteel willen laden en lossen of halen en brengen en die in de autoluwe binnenstad moeten zijn.
 • Geldig voor één dag (van 0.00 uur tot 24.00 uur).
 • U vraagt een dagontheffing van tevoren aan. Of uiterlijk op de dag dat u toegang nodig heeft.
 • U kunt 1 kenteken registreren. Na aanvraag is het aanpassen van dat kenteken niet mogelijk.
 • Een dagontheffing vraagt u aan bij het e-loket. Als u dat niet lukt, kunt u ook op afspraak bij de balie terecht. Bij de balie betaalt u met uw pinpas. 
 • Kosten: €45,90
 • Bedoeld voor permanente toegang tot de autoluwe binnenstad voor laden en lossen of halen en brengen.
 • Voor bewoners, eigenaren of huurders van een parkeerplaats op eigen terrein, houders van een Europese gehandicapten parkeerkaart, winkels, bedrijven.
 • Geldig voor één kalenderjaar. En dat kalenderjaar kan op iedere dag in gaan.
 • U vraagt een jaarontheffing van tevoren aan. Uiterlijk na vier weken beschikt u dan over de ontheffing.  
 • U kunt maximaal 5 kentekens registreren. Gedurende het jaar mag u die kentekens kosteloos aanpassen.
 • U vraagt een jaarontheffing aan bij het e-loket. Als u dat niet lukt, kunt u ook op afspraak bij de balie terecht. Bij de balie heeft u in ieder geval nodig: kopie legitimatiebewijs, kopie kentekenbewijs en uw pinpas. 
 • Afhankelijk van uw situatie heeft u bij de balie misschien nog meer documenten nodig. Dit zetten wij voor u op een rij. Lees hiervoor ook nog even de informatie onder 'Bijzondere situaties'. Onderaan deze pagina. 
  - Houders van een geldige Europese gehandicapten parkeerkaart, nemen een kopie van deze kaart mee.
  - Bedrijven of leveranciers nemen een (kopie) van de inschrijving bij de KvK mee. 
  - Parkeert u in de autoluwe binnenstad op eigen terrein en heeft u daarom een jaarontheffing nodig? Neem dan een (kopie) van een huur-/koopovereenkomst van deze parkeerplaats mee.
  - Bent u een zorgverlener en wilt u een jaarontheffing om in geval van spoed te mogen inrijden? Neem dan een (kopie van) inschrijving in het BIG register of HZK keurmerk mee. 

Hulpdiensten

Brandweer, Ambulance en Politie hebben altijd toegang.

Trouwen

Voor deze feestelijke gelegenheid mag u op die dag voor maximaal twee voertuigen zowel een parkeerontheffing als een dagontheffing aanvragen. Voor de duur van de plechtigheid mogen die twee voertuigen aan de westzijde van de Markt geparkeerd worden.

Naast deze twee voertuigen kunt u nog maximaal acht dagontheffingen aanvragen (dat maakt in totaal maximaal tien dagontheffingen). Met een dagontheffing heeft u toestemming om het autoluwe deel in te rijden en mensen te brengen naar de locatie. Daarna parkeert u de auto op een van de parkeerplaatsen buiten het autoluwe deel. Na de plechtigheid kunt u met dezelfde ontheffing ook weer mensen ophalen.

Het bruidspaar vraagt dit aan via parkeren@culemborg.nl. U betaalt hier niets voor.

Begrafenissen

Als er een begrafenis is, dan vraagt de betrokken uitvaartondernemer meestal bij de gemeente Culemborg de parkeer/dagontheffingen aan die voor uw gezelschap nodig en mogelijk zijn. U betaalt hiervoor niets.

U kunt bij een begrafenis voor maximaal twee voertuigen zowel een parkeerontheffing als een dagontheffing aanvragen. Voor de duur van de plechtigheid mogen deze voertuigen aan de westzijde van de Markt geparkeerd worden.

Naast deze twee voertuigen kunt u nog voor maximaal acht voertuigen een dagontheffing aanvragen (dat maakt in totaal maximaal tien dagontheffingen). Met een dagontheffing heeft u toestemming om het autoluwe deel in te rijden en mensen te brengen naar de locatie. Daarna parkeert u de auto op een van de parkeerplaatsen buiten het autoluwe deel. Na de plechtigheid kunt u ook weer mensen ophalen.

Zorgverleners

Zorgverleners in de eerstelijn kunnen voor spoedgevallen gratis een ontheffing krijgen. Bijvoorbeeld artsen, verloskundigen of verpleegkundigen. Daarmee mogen ze bij spoedgevallen de autoluwe binnenstad inrijden. Zij mogen dan ook in het autoluwe deel parkeren. Zorgverleners vragen deze ontheffing zelf aan. Daarbij moeten ze een BIG-registratie of HZK-keurmerk aantonen.

Bent u zorgverlener en rijdt u gewoon visite? Dan mag u geen gebruik maken van uw ontheffing. U parkeert uw auto buiten het autoluwe deel en gaat te voet verder.

Marktkooplieden

Marktkooplieden krijgen een gratis ontheffing. Met die ontheffing krijgen zij toestemming om voor de warenmarkt het autoluwe deel in te rijden. Bij deze ontheffing geeft de gemeente soms ook een parkeerontheffing. Marktkooplieden kunnen aan een ontheffing komen via de marktmeester van de gemeente Culemborg.

Leveranciers

Bent u leverancier van een winkel of onderneming in de autoluwe binnenstad? Of verricht u werkzaamheden aan een pand in de binnenstad? Dan kunt u zelf een ontheffing aanvragen. U kunt dan kiezen voor een jaarontheffing of u vraagt per bezoek een dagontheffing aan. Om de jaarontheffing te krijgen, wil de gemeente Culemborg een inschrijvingsbewijs van de KvK zien.