Ontheffing autoluwe binnenstad
Het autoluwe gebied
Het autoluwe gebied betreft de volgende straten:
- Achterstraat
- Tollenstraat
- Het Hof
- Goilberdingerstraat
- Korte Meent
- Lange Meent
- Slotstraat
- Ridderstraat
- Grote Kerkstraat
- Varkensmarkt
- Binnenmolenstraat
- Kattenstraat
- Oude Vismarkt
- Herenstraat
- Everwijnstraat
- Kleine Kerkstraat
- Markt
- Vierheemskinderstraatje
- Kerkplein
Aan de Achterstraat, Tollenstraat en Het Hof staan camera’s. Er zijn afsluitingen bij Goilberdingerstraat, Korte Meent, Lange Meent, Slotstraat, Ridderstraat, Grote Kerkstraat, Varkensmarkt en de Binnenmolenstraat.
Wanneer krijgt u een ontheffing?
Een ontheffing krijgt u alleen:
- Voor het laden en lossen van goederen.
- Voor het brengen of halen van mensen die niet goed meer zelf kunnen rijden.
- En als u kunt aantonen dat u echt een bestemming heeft in de stad. Bijvoorbeeld omdat u iemand bij de kerk moet afzetten. Of omdat u als aannemer werkzaamheden verricht aan een pand.
Dagontheffing
Een dagontheffing is voor mensen die incidenteel willen laden, lossen, halen of brengen in de autoluwe binnenstad.
Geldig voor
De ontheffing geldt voor 1 kenteken en is geldig voor één dag (van 0.00 uur tot 24.00 uur). Na de aanvraag is het aanpassen van dat kenteken niet mogelijk.
Aanvragen
U vraagt een dagontheffing van tevoren aan. Of uiterlijk op de dag dat u toegang nodig heeft.
U vraagt een dagontheffing aan bij het e-loket. Als u dat niet lukt, kunt u ook op afspraak bij de balie terecht.
Kosten: € 2,20
Jaarontheffing
Een jaarontheffing is voor permanente toegang tot de autoluwe binnenstad voor laden, lossen, halen en brengen.
En voor bewoners, eigenaren of huurders van een parkeerplaats op eigen terrein, houders van een Europese gehandicapten parkeerkaart, winkels, bedrijven.
Geldig voor
Geldig voor één kalenderjaar. En dat kalenderjaar kan op iedere dag in gaan. U kunt maximaal 5 kentekens registreren. Gedurende het jaar mag u die kentekens kosteloos aanpassen.
Aanvragen
U vraagt een jaarontheffing van tevoren aan. Uiterlijk na vier weken beschikt u dan over de ontheffing.
U vraagt een jaarontheffing aan bij het e-loket. Als u dat niet lukt, kunt u ook op afspraak bij de balie terecht. Neem een legitimatiebewijs en kopie kentekenbewijs mee.
Afhankelijk van uw situatie hebben wij meer documenten nodig. Zoals:
- een kopie van uw Europese gehandicapten parkeerkaart;
- een kopie van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
- een (kopie) van een huur-/koopovereenkomst van de eigen parkeerplaats;
- een (kopie van) inschrijving in het BIG register of HZK keurmerk.
Kosten: € 48,40
Uitzonderingen
Hulpdiensten
Brandweer, ambulance en politie hebben altijd toegang.
Trouwen
Voor deze feestelijke gelegenheid mag u op die dag voor maximaal twee voertuigen zowel een parkeerontheffing als een dagontheffing aanvragen. Voor de duur van de plechtigheid mogen die twee voertuigen aan de westzijde van de Markt geparkeerd worden.
Naast deze twee voertuigen kunt u nog maximaal acht dagontheffingen aanvragen/ Met een dagontheffing heeft u toestemming om het autoluwe deel in te rijden en mensen te brengen naar de locatie. Daarna parkeert u de auto op een van de parkeerplaatsen buiten het autoluwe deel. Na de plechtigheid kunt u met dezelfde ontheffing ook weer mensen ophalen.
Het bruidspaar vraagt dit aan via parkeren@culemborg.nl. U betaalt hier niets voor.
Begrafenissen
Als er een begrafenis is, dan vraagt de betrokken uitvaartondernemer meestal de parkeer- en dagontheffingen aan die voor uw gezelschap nodig zijn. U betaalt hiervoor niets.
U kunt bij een begrafenis voor maximaal 5 voertuigen zowel een parkeerontheffing als een dagontheffing aanvragen. Voor de duur van de plechtigheid mogen deze voertuigen aan de westzijde van de Markt geparkeerd worden.
Naast deze twee voertuigen kunt u nog voor maximaal 8 voertuigen een dagontheffing aanvragen. Met een dagontheffing heeft u toestemming om het autoluwe deel in te rijden en mensen te brengen naar de locatie. Daarna parkeert u de auto op een van de parkeerplaatsen buiten het autoluwe deel. Na de plechtigheid kunt u ook weer mensen ophalen.
Zorgverleners
Zorgverleners in de eerstelijn kunnen voor spoedgevallen gratis een ontheffing krijgen. Bijvoorbeeld artsen, verloskundigen of verpleegkundigen. Daarmee mogen ze bij spoedgevallen de autoluwe binnenstad inrijden. En in het autoluwe deel parkeren. Zorgverleners vragen deze ontheffing zelf aan. Daarbij moeten ze een BIG-registratie of HZK-keurmerk aantonen.
Bent u zorgverlener en rijdt u gewoon visite? Dan mag u geen gebruik maken van uw ontheffing. U parkeert uw auto buiten het autoluwe deel en gaat te voet verder.
Marktkooplieden
Marktkooplieden krijgen een gratis ontheffing. Met die ontheffing krijgen zij toestemming om voor de warenmarkt het autoluwe deel in te rijden. Bij deze ontheffing geven we soms ook een parkeerontheffing. Marktkooplieden vragen een ontheffing aan bij de marktmeester.
Leveranciers
Bent u leverancier van een winkel of onderneming in de autoluwe binnenstad? Of verricht u werkzaamheden aan een pand in de binnenstad? Dan kunt u zelf een ontheffing aanvragen. U kunt dan kiezen voor een jaarontheffing of u vraagt per bezoek een dagontheffing aan. Om de jaarontheffing te krijgen, hebben bij een kopie van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.