Nieuwe kansen voor restaurant De Helling 7

13 december 2023
- nieuws

Het college van burgemeester & wethouders heeft gisteren de nieuwe verkoopvoorwaarden voor het leegstaande restaurant aan De Helling 7 vastgesteld. Vanaf nu moet er naast een bod ook een plan worden neergelegd. Potentiële kopers worden met dit besluit dus ook beoordeeld op de kwaliteit van hun plan. Dat betekent dat de koper van het restaurant niet perse de hoogste bieder is.

Het restaurant heeft vrij uitzicht op de Lek, de uiterwaarden en de jachthaven. Vanuit de haven loop je direct onze historische binnenstad in. Van een ondernemer wordt wel een investering gevraagd om hier een restaurant te beginnen. Zowel voor de aankoop van het pand als voor het verbouwen en opknappen ervan.

Hoogste score

De potentiële koper moet naast het bod ook een plan aanleveren. Samen met inwoners en andere betrokkenen uit Culemborg zijn er wensen geformuleerd die belangrijk zijn voor de beoordeling van dat plan. Een selectiecommissie bepaalt een score op basis van de wensen die in het plan verwerkt zijn en het bod dat wordt gedaan. Het pand wordt verkocht aan de partij met de hoogste score. Het gaat dus niet om de hoogste koopsom, maar om de hoogte van de totaalscore. De kwaliteit van het plan wordt beoordeeld op de volgende vier thema’s:

1.    De toegevoegde waarde aan de omgeving en stad.
In dit onderdeel wordt de (visuele) presentatie van het plan beoordeeld. Hier wordt de initiatiefnemer ook gevraagd hoe zijn plan verbinding maakt met de stad. Verder wordt er gekeken naar onder andere de inzet op duurzaamheid, aandacht voor het parkeren en het aantrekken van de doelgroep(en).
2.    Samenwerking.
In dit onderdeel zijn punten te scoren door samenwerking met bijvoorbeeld stichting de Jachthaven en Watersportvereniging De Helling, ondernemers en eventueel andere partijen.
3.    Haalbaarheid van het plan.
Is het financieel en ruimtelijk mogelijk? Hoe snel kan het gerealiseerd worden?
4.    Prijs.
Dit thema wordt als laatst beoordeeld. De inschrijver met het hoogste bod krijgt op dit onderdeel het maximaal aantal punten.

‘Ondanks inspanningen en verschillende pogingen slaagden we er de afgelopen jaren niet in een koper te vinden die bereid was de vraagprijs te betalen. In ons streven naar een bloeiende en levendige stad hebben we besloten om de vraagprijs los te laten. We weten dat er gedreven ondernemers zijn die het pand nieuw leven kunnen inblazen en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan onze stad.’ Aldus Monica Wichgers, wethouder Ruimtelijke Ordening en economie.

Voor de beoordeling van het plan wordt een selectiecommissie samengesteld. Deze bestaat uit een aantal medewerkers van de gemeente en betrokkenen uit de omgeving.

Meer informatie

Geïnteresseerde kopers kunnen terecht tot 29 februari 2024. De verkoopvoorwaarden en het inschrijfformulier zijn op te vragen bij VDW Horecamakelaars horeca@vdweerd.nl, telefoon: 030-2345080. Ook kunt u zich daar tot uiterlijk 10 januari 2024 aanmelden voor de kijkdagen op 12 en 15 januari 2024.