Monica Wichgers, Hugo de Jonge, Mischa Peters en Dirk Vreugdenhil voor Staan voor de Gelderlandfabriek.

Minister Hugo de Jonge bezoekt Stationsomgeving

05 december 2023
- nieuws, - stationsomgeving

Hugo de Jonge – (demissionair minister) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – bracht maandag 4 december een werkbezoek aan de gemeente Culemborg. De aanleiding daarvan is de bouw van 55 (sociale huur-) woningen in voormalig kantoorpand Panta Rhei door woningcorporatie Kleurrijk Wonen. Daarnaast was hij geïnteresseerd in de verdere planvorming van het programma Stationsomgeving, waar het Rijk, de provincie en de gemeente elkaar nodig hebben voor een succesvolle ontwikkeling. De minister bezocht het toekomstige woongebied samen met onder andere gedeputeerde Dirk Vreugdenhil en wethouders Monica Wichgers en Mischa Peters.

Subsidie

De gemeente Culemborg ontving in december 2021 een subsidie van het Rijk en de provincie Gelderland voor het woningbouwprogramma Stationsomgeving. Hier worden tot 2032 ongeveer 2.000 nieuwe woningen gebouwd, waarvan er meer dan de helft in de betaalbare categorie vallen. Deze subsidie is speciaal in het leven geroepen om ook betaalbare woningen te kunnen maken op (te) dure binnenstedelijke plekken. Dit voorkomt dat de gemeente het schaarse groene buitengebied moet opofferen voor het bouwen van die woningen. 

Panta Rhei

De bijdrage van het Rijk zorgde ervoor dat de gemeente Culemborg snel tot afspraken kon komen over het omvormen van kantoorgebouw Panta Rhei naar sociale huurwoningen. Bijna een jaar geleden startte de verbouwing van dit pand. Halverwege 2024 kunnen hier 55 huishoudens comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen. De ligging bijna tegenover het NS-station maakt het voor de nieuwe bewoners een toplocatie.

De gemeente had een gesprek met (demissionair) minister Hugo de Jonge en gedeputeerde Dirk Vreugdenhil over de stand van zaken van de Stationsomgeving in het algemeen. KleurrijkWonen ontving het gezelschap vervolgens op de bouwlocatie van Panta Rhei.

'Bijdrage leveren'

Minister Hugo de Jonge zag met eigen ogen hoe Culemborg werkt aan woningbouw in de Stationsomgeving. “Het is mooi om de bouwlust van deze regio te zien. Van straatjes erbij tot grootschalige woningbouwlocaties. Dit zijn nieuwe gemeenschappen voor de toekomst.” Wethouder Monica Wichgers is blij met de woningbouw, maar ook met de betrokkenheid: “Met de hulp van het Rijk en de provincie werken we hard aan de woningbouwopgave die we binnen onze gemeente hebben. Het maken van kleinere appartementen zorgt daarnaast voor doorstroming op de huizenmarkt”