Gemeente koopt locatie Carrier Commercial Refrigeration

22 juni 2023
- stationsomgeving

Op 20 juni sloten Carrier Refrigeration Benelux B.V. en de gemeente Culemborg een overeenkomst voor de aankoop van de grond waarop het bedrijf is gevestigd, Beesdseweg 7 in Culemborg. De gemeente is daarmee eigenaar van de circa 2,7 hectare grond met daarop het kantoor en bedrijfspand.

Met deze aankoop maakt de gemeente ruimte voor bedrijven, die in het Stationsgebied plaats moeten maken voor woningbouw. Dit brengt de bouw van grotendeels betaalbare woningen in dit gebied een stap dichterbij. Het is de tweede aankoop van een groot terrein in Pavijen. Eerder kocht de gemeente de bedrijfshallen van Gispen aan voor woningbouw.

Achtergrond

Carrier Commercial Refrigeration produceert, levert, installeert en onderhoudt oplossingen voor koelopslag. Dit doet ze met eigen lijnen van koelapparatuur voor de detailhandel in levensmiddelen en commerciële en industriële organisaties. Carrier Commercial Refrigeration blijft opereren vanuit de locatie aan de Beesdseweg. De gemeente en Carrier Commercial Refrigeration zijn overeengekomen dat het bedrijf de gebouwen na de verkoop deels terughuurt van de gemeente. Zodra Carrier Commercial Refrigeration een nieuwe locatie heeft, verhuizen de activiteiten van het bedrijf daarheen. Carrier Commercial Refrigeration heeft aangegeven in of op korte afstand van Culemborg gevestigd te blijven. Hierdoor blijft het kantoor goed bereikbaar.

Verhuiscarrousel

In mei 2022 stelde de raad het Transitie- en Transformatieplan (TTP) vast. Dit TTP is een plan dat beschrijft hoe – door het verplaatsen van bedrijven – op Pavijen I ruimte wordt gemaakt voor woningbouw. Het gebouw van Carrier Commercial Refrigeration valt buiten het plangebied voor woningbouw. De unieke aankoop van deze grond is dus niet bedoeld voor woningbouw zelf, maar voor bedrijven die moeten verplaatsen als gevolg van woningbouw op Pavijen I. De gemeente biedt bedrijven binnen het plangebied zo een kans zich buiten het plangebied te vestigen. Deze veranderingen brengen de komende jaren meerdere bedrijven op het bedrijventerrein in beweging. Deze 'verhuiscarrousel' maakt de weg vrij om woningen te bouwen binnen het plangebied.

Buitengewone kans

"Door de verkoop van de locatie aan de gemeente omarmt Carrier Commercial Refrigeration zowel een nieuw en spannend hoofdstuk in de toekomst van het bedrijf, als participeert zij in de duurzame toekomst van Culemborg", aldus Sophie Huijts-Statema, directeur Carrier Commercial Refrigeration.

Ook wethouder Monica Wichgers is blij met de nieuwe aankoop: "We hebben in Culemborg niet veel grond waarop we woningen kunnen bouwen. Nu hebben we een buitengewone kans gecreëerd om ondernemers uit het stationsgebied te steunen en een andere plek te bieden. We proberen het hen met deze aankoop zo makkelijk mogelijk te maken. Dit is de volgende stap naar de bouw van een nieuwe en prettige wijk."