Gedeputeerde Peter Kerris bezoekt Stationsomgeving

12 juni 2023
- stationsomgeving

Peter Kerris - gedeputeerde bij provincie Gelderland – bracht vrijdag 9 juni een werkbezoek aan gemeente Culemborg. De aanleiding daarvan is de realisatie van de eerste (sociale huur-) woningen binnen het programma Stationsomgeving. Samen met onder andere wethouder Monica Wichgers bezocht hij voormalig kantoorpand Panta Rhei. Woningcorporatie KleurrijkWonen maakt hier nu de hard nodige sociale huurwoningen van.

Subsidie

Gemeente Culemborg ontving in december 2021 een subsidie van het Rijk en de provincie Gelderland voor het woningbouwprogramma Stationsomgeving. Hier worden ongeveer 1.900 nieuwe woningen gebouwd, waarvan er meer dan 1.100 in de ‘betaalbare categorie’ vallen. Deze subsidie - de zogenaamde WBI (Woningbouwimpuls) - helpt bij het mogelijk maken van betaalbare woningen op (te) dure binnenstedelijke plekken. Dit voorkomt het bouwen van woningen op stukjes grond in het groene buitengebied.

De bijdrage van de provincie zorgde ervoor dat we snel tot afspraken kon komen over het omvormen van kantoorgebouw Panta Rhei naar sociale huurwoningen. Een delegatie van de gemeente informeerde gedeputeerde Peter Kerris over de stand van zaken van de Stationsomgeving in het algemeen. KleurrijkWonen leidde het gezelschap vervolgens rond op de bouwlocatie van Panta Rhei.

Panta Rhei

Op 9 januari 2023 startte de verbouwing van Panta Rhei naar betaalbare huurappartementen waar een grote behoefte aan is. Halverwege 2024 kunnen hier 55 huishoudens comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen. De ligging vlakbij het NS-station is extra aantrekkelijk voor de nieuwe bewoners.

‘Bijdrage leveren’

Gedeputeerde Peter Kerris zag met eigen ogen hoe Culemborg werkt aan woningbouw in de Stationsomgeving. “Het is geweldig dat we als provincie een bijdrage kunnen leveren aan betaalbare woningen op een plek met voorzieningen om de hoek en bij een station dat Culemborgers snel naar hun werk brengt.” Wethouder Monica Wichgers is blij met de woningbouw, maar ook met de betrokkenheid van de provincie: “Met de hulp van het Rijk en de provincie maken we met de verbouwing van Panta Rhei een goede start in de woningbouwopgave die we binnen onze gemeente hebben.”