Zwerfafval? Pak ’t op!

17 sep 2019
Vrijdag 20 september is de 8e editie van de landelijke opruimdag KeepItCleanDay. Een dag later gevolgd door World Cleanup Day, waar wereldwijd 160 landen aan meedoen. Ook dit jaar verzamelen de scholen in Culemborg zwerfafval. In de Gelderlandfabriek maken kinderen een recyclekunstwerk. Vanaf oktober staat dat kunstwerk op de rotonde tussen de Stationssingel en de Weidsteeg.

recylekunstwerk_keepitcleanday_2018_lonneke_crusio
Licentie: 
Creative Commons
Auteur: 
Creative Commons

Kunstwerk KeepItCleanDay 2018, Foto: Lonneke Crusio

 

Leerlingen van Culemborgse basisscholen gaan het zwerfvuil gescheiden inzamelen.

Plastic, papier en restafval gaan in vuilniszakken in verschillende kleuren. Leerzaam voor de kinderen én het zwerfafval kan opnieuw gebruikt worden. Daardoor krijgt het waarde.

Dat afval een grondstof is leren kinderen ook tijdens de workshops recyclekunst in de Gelderlandfabriek. De kinderen maken daar grote mozaïeken van flessendoppen, met het thema zwerfafval.

1 zak zwerfafval = 1 euro zakgeld

De gemeente Culemborg beloont jonge opruimers (tot 16 jaar) voor hun inzet. Een volle 30-liter vuilniszak zwerfafval (geen huisvuil!) levert € 1,- op. Inleveren kan alleen op zaterdag 21 september tussen 12.00-16.00 uur, bij Triosingel 34.

Organiseert u een opruimactie, bijvoorbeeld in de eigen straat of wijk? Geef dit door aan t.van.rossum@culemborg.nl. We bekijken dan samen hoe de gemeente uw Cleanup kan ondersteunen.

Lopen langs de Lek

Of ga mee met de opruimwandeling van Lopen langs de Lek op 21 september. Deze start om 10:00 uur bij toegangshek uiterwaarden nabij spoorbrug aan de Goilberdingerdijk. Afvalgrijpers zijn aanwezig.