Zonnepanelen zichtbaar in beschermd stadsgezicht

5 dec 2022
In een groot deel van de binnenstad is het vanaf nu toegestaan om zichtbaar zonnepanelen te plaatsen op uw woning of pand. Onze binnenstad valt onder beschermd stadsgezicht, maar veel eigenaren kunnen hun woning of pand vanaf nu toch verduurzamen met zonnepanelen.

Hoe gaan we in deze tijd om met ons beschermd stadsgezicht? De afspraken voor het plaatsen van zonnepanelen op panden in de binnenstad zijn versoepeld. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het plaatsen van deze zonnepanelen.

Een belangrijke voorwaarde is dat de panelen in rustig legpatroon worden geplaatst. Dus niet maximaal om dakkapellen, schoorsteenpijpen heen puzzelen. Het aanvragen van een vergunning blijft, omdat dat landelijk verplicht is. 

Culemborg energieneutraal

Energieneutraal vanaf 2040 is een van de doelen van de gemeente Culemborg. Het alternatief opwekken van energie door het plaatsen van zonnepanelen draagt bij aan het behalen van dit doel. Daarom wil de gemeente het de eigenaren van huizen en panden zo makkelijk mogelijk maken. Over het andere deel van de binnenstad wordt volgend jaar een beslissing genomen.

Stadsdeel waar zonnepanelen zichtbaar mogen zijn

Hieronder kunt u een kaart downloaden. Het geeft een globaal beeld van de panden waar zonnepanelen mogen komen. De binnenstad is verdeeld in ordes 1, 2, 3 en 4. Dat heeft te maken met de typen panden. De panden waar vanaf nu zonnepanelen  op mogen komen, vallen in orde 3 en 4. Over de panden in orde 1 en 2 besluit de gemeenteraad later.

Meer informatie

Op platform.culemborg.nl staat meer informatie over dit zonnepanelenproject in de binnenstad.