Zes koninklijke onderscheidingen

26 apr 2021
Namens koning Willem-Alexander maakte burgemeester Gerdo van Grootheest dit jaar zes Culemborgers blij met een koninklijke onderscheiding. Hij ging maandagochtend 26 april persoonlijk bij de zes gedecoreerden op bezoek.

Jan van den Berge, Theo van Dam, Don Hendrikse, Mimoun Khiniti, Rini van Veen en Harry van der Wildt zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Door de omstandigheden was in heel klein gezelschap.

Burgemeester Van Grootheest: “Culemborg is een sociale, eigenwijze en creatieve stad waar de betrokkenheid van inwoners groot is. Onze inwoners maken Culemborg. Dit alles resulteert in heel veel burgerinitiatieven en ontzettend veel vrijwillige betrokkenheid bij verenigingen. Daar ben ik trots op. Tijdens lintjesregen worden enkele bijzondere vrijwilligers extra in het zonnetje gezet. Het is elk jaar weer een speciale en feestelijke dag.”

De volgende Culemborgers ontvingen tijdens de lintjesregen een koninklijke onderscheiding:

Theo van Dam

De heer T.M (Theo) van Dam legt al jaren de beeldgeschiedenis van Culemborg vast. In 1970 begon hij daarmee bij Fortitudo en later bij Focus ‘07. Al vele jaren maakt hij foto’s voor de Culemborgse Courant en de regionale omroep SRC. Ook voor Zorgcentra de Betuwe en het Senioren Collectief Culemborg is hij de vaste fotograaf. Verder is Theo van Dam chauffeur bij Klaartje en is verkeersregelaar bij de jaarlijkse Avondvierdaagse.

Harry van der Wildt

De heer H. (Harry) van der Wildt is een veelzijdig vrijwilliger die altijd klaar staat voor een ander. Zo is hij al ruim twintig jaar vrijwilliger bij de Nederlands Gereformeerde Kerk Culemborg. Daar was hij onder andere voorzitter van de kerkenraad. Daarnaast is Harry van der Wildt actief bij Theater De Fransche School als ondersteuner techniek en filmoperateur. Hij levert daarmee een onmisbare bijdrage aan de Culemborgse cultuursector.

Don Hendrikse

De heer D.J.D (Don) Hendrikse zet zich al meer dan dertig jaar voor een veiligere en sportieve stad en omgeving. Zo is hij een zeer actieve vrijwilliger bij de Culemborgse Reddingsbrigade en de Brandweer Culemborg. Bij een noodmelding is hij als eerste op de kazerne. Ook is Don Hendrikse betrokken bij verschillende evenementen op het water zoals de Zwemwedstrijd Beusichem-Culemborg en wedstrijden van watersportvereniging De Helling.

Mimoun Khiniti

De heer M. (Mimoun) Khiniti is al ruim twintig jaar vrijwilliger bij Culemborgse voetvalverenigingen. Voetbal is de rode draad in zijn leven. Dat begon als mede-oprichter bij Fairplay. En later bij Focus ’07 en Vriendenschaar. Bij Mimoun Khiniti draait alles om respect. Voor hem is voetbal meer dan een spel. Als trainer en begeleider staat hij bekend om zijn motiverende en positieve aanpak richting de jeugd. Ook was hij betrokken bij de stichting Marokkaanse Participatie Culemborg.

Jan van den Berge

De heer J.C (Jan) van den Berge zet zich al vele jaren in voor zijn medemens en in het bijzonder in het onderwijs, duurzaamheid en bij onrecht. Zo is hij ruim twintig jaar in diverse functies actief voor de Protestantse Kerk Culemborg. Ook heeft hij zitting in de Raad van Kerken Culemborg met bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Vluchtelingen kunnen rekenen op zijn warme betrokkenheid door zijn werk als onder andere taalcoach bij Vluchtelingenwerk en de organisatie van wakes.

Rini van Veen

De heer M.M (Rini) van Veen is al jarenlang actief als vrijwilliger en voorzitter van de schaats- en skatevereniging Lek en Linge. Door zijn inzet heeft Culemborg een skeelerbaan en zijn er vier skeelerroutes. Drie keer schaatste hij de Elfstedentocht, dus opgeven is geen optie. Ook heeft hij lange tijd deel uit gemaakt van de Werkgroep Jongerenliturgie van de Rooms-Katholieke kerk in Culemborg. Hij heeft voor veel jongeren een belangrijke rol gespeeld in hun persoonlijke ontwikkeling.

(foto’s: Charles Dumas)