Whatsapp buurtpreventie

whatsapp buurtpreventie
Een BuurtWhatsApp-groep met buurtgenoten blijkt een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk. Uit cijfers van de politie blijkt dat inbrekers deze wijk vaker links laten liggen. In Culemborg worden BuurtWhatsApp-groepen zichtbaar door borden.

Op steeds meer plekken in Culemborg verschijnen de waarschuwingsborden voor BuurtWhatsApp.Via de App houden bewoners elkaar op de hoogte van verdachte situaties of personen. Als iemand in een WhatsApp-groep een verdachte situatie of persoon ziet, belt hij de politie en stuurt een bericht naar de groep. Zo houden bewoners elkaar op de hoogte van verdachte situaties of personen. Ook is dit een manier om het onderlinge contact in de buurt te bevorderen.

Hoe neem je deel of start je zelf een BuurtWhatsApp-groep in je wijk?
Wilt u lid worden van een WhatsApp-buurtpreventiegroep in uw straat of wijk? Of wilt u meer informatie over het opstarten van een WhatsApp-buurtpreventiegroep? Neem dan contact op met de gemeente via: buurtwhatsapp@culemborg.nl of 0345-477700. De gemeente heeft een overzicht van alle Whatsapp groepen in Culemborg en kan u in contact brengen met een beheerder van een app-groep.

Binnenkort wordt het actuele overzicht op de website geplaatst.  

Informatie
Voor meer informatie over BuurtWhatsApp kunt u kijken op:

De gemeente Culemborg en het politieteam voor Culemborg ondersteunen de BuurtWhatsApp en beantwoorden graag uw vragen. Neem contact op met de gemeente via e-mail naar buurtwhatsapp@culemborg.nl.

Tips en spelregels
Voor BuurtWhatsApp hebben gemeente en politie tips en spelregels samengevat.

Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon
Het is bedoeling om de plannen van een verdachte persoon te storen (‘de zaak stuk te maken’). Doe dit alleen als het veilig is en zonder risico’s kan. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.