Wethouder Cultuur nomineert Kassandra Wolda voor Gouden K

7 nov 2022
In september deed de gemeente een oproep. Wie heeft veel betekend voor de beeldende kunst of beeldend kunstenaars? Uit de inzendingen koos wethouder Mischa Peters Kassandra Wolda.

Wethouder Mischa Peters: 'Mooi om te zien dat beeldende kunst in Culemborg leeft. Kassandra Wolda is maar liefst vier keer voorgedragen en uit het enthousiasme van de inzenders blijkt ook wel waarom. Ik neem die voordracht dus graag en met evenveel enthousiasme over.'

Over Kassandra Wolda

Kassandra werkt als beeldend kunstenaar in de Gelderlandfabriek. Ze is een van de founders die de Gelderlandfabriek hebben gemaakt tot het culturele broedhuis van nu. Ze zet zich in het bijzonder in voor het toegankelijk aanbieden van hedendaagse beeldende kunst. Bijvoorbeeld door pas afgestudeerden de ruimte te bieden om te exposeren in de drukke entree van het gebouw en het avontuurlijke podium voor kunstenaars tijdens ‘An Evening at the Factory’. Het maandelijkse evenement wat een creatieve voedingsbodem voor bezoekers is én het kunstenaarsklimaat in Culemborg versterkt. Naast dit alles zet ze zich in voor eerlijke vergoedingen in de culturele sector. En werkt ze als docent schilderen en tekenen.

De reactie van Kassandra op de nominatie: 'Tijdens de pandemie werd helder dat de culturele sector enorm kwetsbaar is en artistiek werk tegenwoordig vooral beoordeeld wordt op zijn maatschappelijke werking. Wij missen het gesprek waarin om artistieke waarde wordt gevraagd en deze wordt beoordeeld. En vrezen dat we de unieke ervaring van kunst zullen kwijtraken als ze op een instrumentele wijze benadert blijft worden. Samen met de Gelderlandfabriek denk ik dat we hier iets in kunnen betekenen. Want kunst maakt verschil, maakt het dagelijkse weer even speels en geeft kleur. De nominatie is voor mij echt een opsteker en ik hoop nog heel lang binnen Culemborg te mogen werken voor het podium voor kunst en kunstenaars.'

De uitslag

Een vakjury en het bestuur van Stichting Kunstweek bepalen aan welke personen ze een Gouden K toekennen. In november worden de winnaars bekend gemaakt.