Weerbare ondernemers

5 okt 2020
Weerbaarheid is belangrijk. Ook voor ondernemers. Heeft u het lastig in deze onzekere tijd, dan kan een aanbod aantrekkelijk lijken. Helaas zijn deze te mooi om waar te zijn en komt u dieper in de problemen. We geven u drie voorbeeldsituaties:

Voorbeeld 1: vastgoed

Een bedrijfspand met woongedeelte staat leeg. De eigenaar krijgt de vraag of hij zijn pand beschikbaar wil stellen voor de verhuur van kamers, waar studenten kunnen wonen. Of het gaat slecht met een winkel. De winkelier krijgt de vraagt om het woongedeelte beschikbaar te stellen tegen betaling van een fors bedrag. In de woning en het bedrijfspand worden vervolgens arbeiders gehuisvest, die werken bij de boer om de hoek. Opeens wonen er twaalf alleenstaande mannen in het pand. Veel meer dan toegestaan volgens het bestemmingsplan en met oog op brandveiligheid.

Voorbeeld 2: Agrarisch

Een boer heeft een leegstaande schuur. Iemand wil deze schuur huren voor een flink bedrag. Vervolgens wordt er een hennepkwekerij of drugslab in de schuur opgezet.

Voorbeeld 3: Horeca

Door de corona-maatregelen kan een restaurant slechts de helft van de beschikbare tafels benutten. Dat betekent minder inkomsten. Iemand benadert de uitbater met een oplossing. Hij biedt een hoog bedrag in ruil voor een ruimte in het restaurant of invloed op de bedrijfsvoering. Vervolgens wordt er drugs gehandeld of illegale arbeiders aangenomen.

Help criminaliteit voorkomen

Ook u heeft een belangrijk rol in het voorkomen van criminaliteit. Wij vragen u om afwijkingen te melden:

  • Bel 0900-8844 als u de politie wil informeren, maar er geen spoed is;
  • Bel 112 bij heterdaad.
  • Bel 0800-7000 om anoniem te melden bij de politie;
  • Meld anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl;
  • Of geef een brief af bij de gemeente of de politie.