Weerbaar tegen criminaliteit

5 okt 2020
Het is de Week van de Veiligheid. Dit jaar is het landelijke thema weerbaarheid. De gemeente Culemborg vindt het belangrijk dat bewoners weerbaar zijn. Zeker in deze tijd is het voor te stellen dat inwoners ingaan op een aanbod dat te mooi is om waar te zijn.

Voorbeeld

Het meest bekende voorbeeld is dat iemand met geldproblemen de vraag krijgt of hij/zij de zolder gebruikt. Is het antwoord ‘nee’, dan volgt een voorstel. Binnen de kortste keren staat de zolder vol met hennepplanten.

Hoewel de vergoeding aantrekkelijk lijkt, is het belangrijk om niet in te gaan op zulke voorstellen. U komt vast te zitten in georganiseerde criminaliteit. En problemen worden alleen maar groter. Ook wordt er geweld gebruikt als afspraken niet worden nagekomen.

Help criminaliteit voorkomen

Ook u heeft een belangrijk rol in het voorkomen van criminaliteit. Als bewoner weet u wat normaal is in de straat of de wijk. U weet welke mensen er wonen en welke auto’s er dagelijks staan. Als iets anders is, dan valt dat op. Wij vragen u om afwijkingen te melden:

  • Bel 0900-8844 als u de politie wil informeren, maar er geen spoed is;
  • Bel 112 bij heterdaad. bijvoorbeeld als u ziet dat iemand hennepplanten of vaten gevaarlijke stoffen een pand in draagt;
  • Bel 0800-7000 om anoniem te melden bij de politie;
  • Meld anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl;
  • Of geef een brief af bij de gemeente of de politie.

Ook als u in een moeilijke situatie verkeert, ga niet in op voorstellen van de georganiseerde criminaliteit. Samen maken we Culemborg nog veiliger!