Voorkom vallen, blijf in beweging!

3 mrt 2022
Zo lang mogelijk gezond blijven. Zodat je goed voor jezelf kunt blijven zorgen. Dat wil eigenlijk iedereen. We weten dat een val die wens bij ouderen in gevaar brengt. Want zo’n val heeft vaak vervelende gevolgen. Een gebroken pols of heup betekent bijvoorbeeld een lang herstel. Of er ontstaat angst om nog een keer onderuit te gaan. En sommige mensen blijven daarom vaker binnen en gaan er steeds minder op uit. Hoe ouder u bent, hoe meer risico u heeft om te vallen. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom starten er in Culemborg twee trainingen waarin gewerkt wordt aan het voorkomen van vallen: Balanstraining en Vallen Verleden tijd. Doet u mee?

Balanstraining

Door mee te doen aan Balanstraining verbetert uw spierkracht en uw evenwicht. Dat verkleint de kans om te vallen. En daardoor bent u in staat om er zelfstandig op uit te gaan. De balanstraining duurt 25 weken. Door uw deelname, staat u letterlijk steviger in uw schoenen. Bovendien maakt u tijdens de training kennis met bestaande beweegactiviteiten in Culemborg. Wekelijks samen bewegen is gezellig en helpt om fit te blijven. De Balanstraining is op donderdag 17 februari gestart, instroom op korte termijn is mogelijk. Er wordt tevens een wachtlijst aangelegd voor een tweede. Evelien van Wiggen (Evelanx fysiotherapie) en Ellen Hannes (NenChi, Taiji & Qigong) verzorgen de training. Informatie en aanmelden kan telefonisch via 06-18867283.    

Vallen Verleden Tijd

De training Vallen Verleden Tijd is bedoeld voor ouderen die zelfstandig wonen en mobiliteitsproblemen ervaren. En een grotere kans hebben om te vallen. Of al eerder zijn gevallen. In deze training leren ouderen hoe zij vallen kunnen voorkomen en leren zij om veilig te vallen. Het programma wordt gegeven door twee fysiotherapeuten van Fysiotherapie Culemborg. Ook maakt u kennis met het activiteitenaanbod voor ouderen in Culemborg. De wekelijkse training wordt afgesloten met een kopje koffie of thee. De training start 22 maart en duurt 10 weken. U kunt zich ook al aanmelden voor een tweede training in de tweede helft van het jaar. Informatie en aanmelden kan telefonisch via 0345-512658.

Kosten

De gemeente Culemborg ondersteunt beide trainingen vanuit het Preventieakkoord Culemborg. Er geldt een eigen bijdrage van 3 euro per keer.