Vier het water

‘Vier het water’ is de naam van het waterelement op de Markt in Culemborg. Samen laten de peilstenen zien hoe het water en de strijd met en tegen het water een belangrijke rol heeft gespeeld in het Culemborgs verleden. Dat is op meerdere plekken in de stad zichtbaar aan de zogenaamde peilhandjes. Die peilhandjes waren de aanleiding voor de kunstenaar om verschillende peilstenen te maken. Elke steen staat voor een historische hoge waterstand in de Lek. Elke steen heeft een eigen peilhandje en een jaartal.

Het waterelement heeft een grote aantrekkingskracht. Het water spuit omhoog, nevelt zich uit, stroomt, sprankelt, daagt uit en verrast.

De fonteinen staan elke dag aan, van maandag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur ’s ochtends totdat de papklok luidt (om 21.55 uur), op zondagen van 12.00 uur tot 20.00 uur. Het water wordt continu gezuiverd, maar is geen drinkwater. Er wordt rekening gehouden met wind, daarvoor is er in de buurt een windmeter geïnstalleerd. Bij wind kan de hoeveelheid water of de waterhoogte aangepast worden.

Het waterelement is op 13 april 2018 geopend door wethouder Huub van Oorschot en door kinderburgemeester Ruben van Doorn. Het is in opdracht van de gemeente Culemborg ontworpen door Dingeman Deijs Architecten en uitgevoerd door Fonteintechniek Gruppen en aannemer van Santen. Ook Waterschap Rivierenland heeft een bijdrage geleverd.