Verloren of gevonden voorwerpen

Als u iets gevonden hebt of bent verloren, kunt u hiervan aangifte doen bij de gemeente en niet bij de politie. U moet wél aangifte doen bij de politie als u denkt dat het om diefstal gaat. Hebt u uw identiteitsbewijs verloren? Dan kunt u hiervan ook aangifte doen bij de gemeente.

Ik ben iets verloren, wat nu?

Dan kunt u dit melden bij de gemeente:

  • Via een digitaal formulier voor verloren voorwerpen
  • U kunt het ook telefonisch doorgeven of persoonlijk melden bij de receptie in het stadskantoor. Een medewerker van de gemeente kijkt gelijk of uw voorwerp gevonden is. Is dit niet zo? Probeer het gerust later nog eens.

U kunt zelf alvast in het overzicht van gevonden voorwerpen kijken of uw verloren voorwerp gevonden en gemeld is.

Ik heb iets gevonden. Wat nu?

Als u een voorwerp gevonden heeft, bent u volgens de wet verplicht om dit te melden. Dit kunt u melden bij de gemeente:

U kunt er voor kiezen om het voorwerp bij de gemeente in bewaring te geven. U mag het ook thuis bewaren. Dan bent u verplicht het gevonden voorwerp minstens 1 jaar te bewaren. Soms heeft u die keuze niet en vordert de gemeente het voorwerp. Wanneer u een voorwerp achterlaat of wanneer het voorwerp door de gemeente is gevorderd, ontvangt u een bewijs van de melding.

Gevonden en verloren (brom)fietsen

Wanneer u een (brom)fiets vindt moet hiervan aangifte worden gedaan bij de politie. Bovendien moet een melding worden gemaakt bij de gemeente. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de afhandeling van gevonden fietsen en bromfietsen.

Aangifte en melding

Op het moment dat u een (brom)fiets vindt, kunt u dat melden via de meldlijn, via het formulier, via de app MijnGemeente of via (0345) 477 700. De gemeente komt de gevonden (brom)fiets dan ophalen. Daarnaast moet bij de politie aangifte gedaan worden. Om persoonlijk aan het politiebureau aangifte te doen, kunt u een afspraak maken via  (0900) 88 44. Voor bepaalde situaties is het ook mogelijk om aangifte te doen via internet. Kijkt u voor de voorwaarden en mogelijkheden op www.politie.nl.

De gevonden (brom)fietsen worden opgeslagen op de gemeentewerf.