Verdachte e-mail

30 apr 2020
Krijg je ook wel eens een mail waarvan je denkt: wat is dit? Een bericht met veel taalfouten of afkomstig van een onbekende afzender? Maar ook met aanbiedingen (zoals een betaalpas die virusvrij is) of zelfs geneesmiddelen die het coronavirus zouden kunnen bestrijden?
phishing
Let op:
criminelen spelen nu in op de coronacrisis en hebben hun manier van werken snel aangepast om nog meer slachtoffers te maken. Uit naam van overheidsinstellingen of banken sturen zij je berichten om je naar valse websites te lokken in de hoop dat je jouw gegevens (zoals pin- en inlogcodes, adresgegevens) achterlaat.

 

Hoe herken je een valse e-mail

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heeft de e-mail een persoonlijke aanhef?
  • Lijkt de e-mail foutloos geschreven? Zonder taalfouten?
  • Ben je klant bij het bedrijf dat de afzender is? Is het logisch dat je een mail van het bedrijf krijgt?
  • Is de mail verstuurd vanaf een betrouwbaar adres? @naambedrijf.nl
  • Is de toon van de mail vriendelijk en krijg je ruim de tijd om te reageren?
  • Als er een link in staat, verwijst die naar een betrouwbare website? Plaats de muis zonder te klikken op de link en kijk onder in beeld waar de link werkelijk heen gaat; is dat betrouwbaar?
  • Wat zegt je gevoel over de e-mail? Is de e-mail echt?

Kun je alle vragen met JA beantwoorden, dan is mail waarschijnlijk betrouwbaar. Is er nog twijfel, neem dan contact op met het bedrijf dat de afzender lijkt van de mail.

Slachtoffer? Doe aangifte

Ben je onverhoopt toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte bij de politie! Dit kan op het politiebureau. Bel naar 0900 – 8844 (lokaal tarief) om een afspraak te maken. Vaak kan dit ook online, kijk hiervoor op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen.

Meer informatie