Twaalf koninklijke onderscheidingen in Culemborg

24 apr 2020
Burgemeester Gerdo van Grootheest maakte op vrijdagochtend 24 april twaalf Culemborgers blij met het bericht dat ze een koninklijke onderscheiding krijgen. Door de omstandigheden niet op locatie maar via allerlei vormen van beeldbellen. De waardering is er niet minder om. De onderscheidingen zelf reikt de burgemeester op een later moment uit. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de maatregelen rondom het coronavirus.

Elf Culemborgers worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bijzonder is ook dat twee Culemborgse echtparen beiden een onderscheiding krijgen. Eén persoon, de heer Van Schenkhof, wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, dat is de hoogste onderscheiding die ooit in Culemborg is uitgereikt.

Lintjesregen 2020: beeldbellende burgemeester
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Culemborg

Deze twaalf Culemborgers kregen vandaag een onderscheiding:

De heer A.C. (Aart) van Schenkhof heeft heel veel betekend voor de Nederlandse radio. Veel mensen kennen hem als Ad Roland van de TROS. Hij ontwikkelde onder meer de Europarade (nummer 2 bij de best beluisterde programma’s van de afgelopen eeuw) en hij deed de Polderpopparade. Minder bekend is zijn werk achter de schermen. De heer Van Schenkhof wordt geroemd als radiovakman met grote verdiensten voor het Nederlandse repertoire.

De heer J.G. (Jan) Vermeer is in 1979 lid geworden van Tennisvereniging Terweijde en nooit meer weggegaan. Behalve dat hij een goede tennisspeler was, zette hij zich enorm in voor de vereniging. Hij zat zowel in de technische commissie als in de beheerscommissie. Hij speelde een grote rol bij de realisatie en exploitatie van het clubhuis. Al veertig jaar is de heer Vermeer zijn club trouw als vrijwilliger.

De heer M.T. (Theo) Vermeulen zet zich sinds 1971 ingezet voor de Culemborgse samenleving. Zowel op sportief gebied (Fortitudo) als in diverse koren en Muziektent De Plantage. Maar ook voor ouderen (Katholieke Bond van Ouderen) en mensen met een beperking (stichting Vrijstad) heeft hij zich met hart en ziel ingezet. De heer Vermeulen is een veelzijdig vrijwilliger voor vele Culemborgse verenigingen.

De heer H.G.H. (Harry) van Engelen is al 10 jaar vrijwilliger bij de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes. Als lid van het bouwteam is hij van onschatbare waarde. Verder is de heer Van Engelen al 26 jaar vrijwilliger bij Historische Automobiel Club Culemborg. Daar wordt hij omschreven als een duizendpoot. Sinds november 2019 zit hij niet meer in het bestuur maar is wel nog steeds vrijwilliger.

De heer G. (Gerrit) van Zeijl is jarenlang het gezicht van middelbare school KWC geweest als het om bewegen ging. Bij de Culemborgse hockeyvereniging was hij jarenlang jeugdtrainer en jeugdtrainingcoördinator. Hij zet zich ook al meer dan 50 jaar in voor de Protestantse gemeente Culemborg. Ook is de heer van Zeijl al ruim 15 jaar rondleider en baliemedewerker voor het Elisabeth Weeshuis Museum en was hij jarenlang voorzitter van de vereniging Vrienden Elisabeth Weeshuis Museum. Naast al deze activiteiten is hij ook als stadsgids actief.

Mevrouw E. (Bets) van Zeijl – Streef is ruim 30 jaar actief geweest in het verzorgingshuis Elisabeth-hof; 10 jaar welfare-werk en bestuurslid tot de sluiting in 2008. Verder verzorgt ze rondleidingen in het historische stadhuis op de Markt. Naast deze activiteiten is mevrouw Van Zeijl-Streef sinds 1999 ambassadeur voor de Oud-Hollandse traditie klantklossen. Ze is mede oprichter en zeer actief lid van Experikant.

De heer G.C.M. (Gijs) Veldt is bekend als ‘de stem van Culemborg’. Zodra er een evenement wordt georganiseerd is hij de speaker/presentator. Vanaf 1970 zet hij zich voor diverse verenigingen heel enthousiast en actief in. In het verleden waren dat muziekvereniging Concordia en Culemborg & Oranje. Nu nog steeds bij watersportvereniging De Helling en CVV Vriendenschaar.

De heer A.A.M. (Guus) Bisschop is sinds 1992 lid van de Vrijwillige Politie. Door zijn ervaring is hij vraagbaak voor andere vrijwilligers. Verder is de heer Bisschop al 34 jaar vrijwilliger bij de Kynologen Club Culemborg. Hij was aanspreekpunt en harde werker bij de verhuizing van KCC. Verder was hij trainer, organiseerde wedstrijden en zette hiermee de vereniging nog meer op de kaart.

De heer D.J. (Dirk) Hensing is sinds 1976 als vrijwilliger actief bij verschillende verenigingen. Hij is lid bij de accommodatiecommissie van de Culemborgse tennisvereniging De Doelen. Hij geeft ook nog steeds adviezen aan de Culemborgse tennisvereniging Terweijde waar hij ook jarenlang lid was. Bij theater De Fransche School doet hij echt van alles; van gastheer tot klusjesman. Hij was ook enkele jaren bestuurslid van Culemborg en Oranje.

Mevrouw M.H.G.M. (Ien) Hensing – van Rhee zet zich al meer dan 30 jaar in voor een sociaal en cultureel Culemborg. Ze is vrijwilliger bij Theaternetwerk Surpluus als speler, productieleider en was bestuurslid. Gedurende 17 jaar was ze een betrokken en creatieve medewerker van de Wereldwinkel. Vanaf 2008 is ze vrijwilliger bij Theater De Fransche School.

Mevrouw J.H.M. (Joke) van den Hurk – van der Lans is al 40 jaar vrijwilliger bij de RK Kerk in Culemborg. Al die jaren helpt ze met schoonmaken, braderieën organiseren, brengt de heilige communie rond en draait diensten met het openen en sluiten van de kerk. Ze was actief bij het Rode Kruis. En nu nog altijd een gewaardeerd vrijwilliger bij Hospice Nocturne en woon-zorg-complex Isabella. 

Mevrouw K.J. (Karin) Smit – van Loon is al 35 jaar actief voor de Kynologenclub Culemborg. Als bestuurslid, trainer en voor allerlei andere activiteiten. Naast haar passie voor honden zet mevrouw Smit zich ook in voor het Culemborgse vrouwennetwerk Elisabethvrouwen. En ze is een van de trouwe vrijwilligers van het Z-café (voorheen Inloophuis Binnenwaard) voor Culemborgers met een psychische kwetsbaarheid.