Tijdlijn Coronavirus

Wat gebeurde er wanneer?

15 maart - Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport
Zondag 15 maart nam het kabinet aanvullende maatregelen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.
Eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april. Bekijk het nieuwsbericht op de site van de Rijksoverheid.

9 maart - Maatregelen Noord-Brabant, geen handen schudden
Sinds 9 maart adviseert de rijksoverheid en het RIVM aan mensen die in Noord-Brabant wonen om thuis te werken. En naast regelmatig handen wassen, hoesten en niesen in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoeken is nu ook het advies om elkaar niet meer een hand te geven. Allemaal om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De gemeente Culemborg neemt die adviezen over. Dat betekent bijvoorbeeld dat de burgemeester, wethouders en medewerkers u tijdelijk niet begroeten met een handdruk. En het betekent dat medewerkers die in Noord-Brabant wonen tijdelijk thuiswerken.

Voor onze publieke dienstverlening heeft dit geen gevolgen. Op dit moment zijn wij gewoon volgens onze normale openingstijden bereikbaar. Het kan zijn dat u sommige medewerkers minder snel te pakken krijgt dan dat u gewend bent. Wij hopen dat u hiervan weinig last heeft. En we vragen uw begrip.

Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

Begin maart - Eerste besmetting in Culemborg
Op 4 maart werd de eerste besmetting met het corona-virus in Culemborg vastgesteld. Het persbericht hierover leest u hier. Donderdag einde van de dag werd het contact-onderzoek afgerond. Monica Wigchers, op dat moment loco-burgemeester reageerde zo: 

"Helaas is ook in Culemborg een inwoner getroffen door het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarvan ben ik gisteravond laat op de hoogte gesteld. De inwoner heeft zelf besloten om na zijn vakantie thuis in isolatie te blijven toen hij klachten kreeg. Ik ben blij dat hij zo zorgvuldig heeft gehandeld. Het gaat goed met hem. Hij blijft voorlopig thuis in isolatie. De gemeente staat in nauw contact met de GGD Gelderland-Zuid. In ons gezamenlijk bericht staat wat er nu gebeurt. En wat u zelf kunt doen om te proberen om besmetting te voorkomen.  

Ik begrijp dat inwoners en ondernemers in Culemborg vragen en zorgen kunnen hebben. Ook omdat het een beetje onvoorspelbaar is hoe het verder gaat. Dat geldt niet alleen voor Culemborg, maar ook voor andere gemeenten. Op dit moment is er geen aanleiding om maatregelen te nemen. Iedereen kan gewoon naar werk, school of andere gelegenheden. En evenementen gaan vooralsnog gewoon door."

De komende tijd houdt de gemeente Culemborg u op de hoogte via www.culemborg.nl/corona. De gemeente informeert u direct als de verspreiding vraagt om extra maatregelen.