Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) verlengd én verruimd

13 jul 2021
""
Ondernemers, zzp’ers, werknemers of werkzoekenden hebben door de coronamaatregelen soms te maken met financiële problemen. Zij maken een lastige tijd door. Zo lastig, dat sommigen hun noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Voor Culemborgse huishoudens met zo’n plotseling en onverwacht verlies van inkomsten, bestaat de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De regeling is pasgeleden verlengd. Dat betekent dat de TONK nu geldt voor de periode van 1 januari 2021 tot 1 oktober 2021. Het college maakt gebruik van dit moment om de regeling te verruimen. In de hoop dat zo meer huishoudens op de regeling aanspraak maken.

Aanpassingen

Het college heeft bijvoorbeeld de inkomensgrens verhoogd. Mensen die de regeling aanvragen mogen nu meer spaargeld hebben. Het college stelt ook de inkomensterugval bij: van 25 % naar 20%. Het verschil tussen huur, aflossing of hypotheekrente verdwijnt. Wethouder Collin Stolwijk: “Dat doen we allemaal zodat meer mensen voor de regeling in aanmerking komen.”

Neem contact op

De gemeente keert via de TONK regeling een eenmalig bedrag uit. Dat bedrag helpt mensen om hun vaste lasten te blijven betalen. Het maximale bedrag was 1.000 euro en is nu 3.000 euro. Stolwijk: “Ik wil iedereen op het hart drukken om van de regeling gebruik te maken. Twijfelt u of u wel of niet in aanmerking komt? Neem dan ook alstublieft contact met ons op. We kijken graag samen wat er mogelijk is. Wij zijn er voor u. Juist in deze tijd!”    

Meer informatie en aanvragen

De gemeente neemt contact op met iedereen die afgelopen half jaar de TONK-regeling heeft aangevraagd. Om te kijken wat de verruiming voor hen betekent. Ga voor meer informatie en om de TONK-regeling aan te vragen naar www.culemborg.nl/tonk.