Terugblik op extra verkeerscontroles binnenstad

23 jul 2019
De afgelopen vier weken voerden de gemeente Culemborg en de politie extra verkeerscontroles uit op de Prijssestraat en de Zandstraat. Verkeersveiligheid is één van de drie prioriteiten van het Culemborgse veiligheidsbeleid. Juist omdat bewoners en ondernemers hiervan veel overlast ervaren en er onveilige verkeerssituaties ontstaan met alle gevaren van dien. Samen met onze partners heeft verkeersveiligheid de komende vier jaar onze aandacht.

Resultaten

Er zijn 125 bekeuringen uitgeschreven. Daar zit een groot aantal naheffingen bij voor parkeren zonder geldig parkeerkaartje (€ 62,70), daarnaast zijn er veel bekeuringen uitgeschreven voor het parkeren op een laad- en losplaats (€ 95,00 plus € 9,00 administratiekosten), parkeren buiten de vakken (in bijvoorbeeld een bocht of op een kruispunt, (€ 95,00 plus € 9,00 administratiekosten) en in de stopverbodzone voor de Rabobank (€ 95,00 plus € 9,00 administratiekosten). Er zijn twee snelheidscontroles gehouden op de Zandstraat / Boerenstraat, daarbij zijn tien bestuurders bekeurd. Het gaat daar om een 30 km/h zone. De eerste twee weken zijn er 70 bekeuringen geschreven en in de laatste twee weken 55. Helaas is er ook twee keer aangifte gedaan van bedreiging van een handhaver.

Burgemeester Gerdo van Grootheest: “Een leefbare en verkeersveilige stad, dat is ons doel. Vanuit bewoners en ondernemers kregen we signalen van onveilige situaties in de omgeving Zandstraat-Prijssestraat, bijvoorbeeld te hardrijden of parkeren buiten de vakken. Dat was de reden voor ons om samen met politie en handhaving deze actie te organiseren. De komende periode gaan we daarmee door, ook op andere plekken in de stad, aangekondigd of onaangekondigd. De controles hebben zeker effect, een flinke boete of naheffing voor parkeren zonder geldig parkeerbewijs of buiten de vakken zet mensen wel aan het denken. Maar het is wel heel jammer dat het nodig blijkt te zijn om zoveel boetes te moeten uitschrijven. “

Snelheidsremmende maatregelen Zandstraat

Naast handhaving worden er ook andere maatregelen genomen om de verkeersveiligheid in dit deel van de binnenstad te verbeteren. Zo worden er fysieke aanpassingen in de Zandstraat. Er komen snelheidsremmers, plantvakken en boombakken. Bewoners zijn hierover geïnformeerd.

Ook bij mij in de buurt?

Inwoners stellen op sociale media veel vragen of we in andere straten of wijken ook niet soortgelijke acties kunnen doen. In de komende periode zullen we ook op andere plekken dit soort acties houden. Zo loopt bijvoorbeeld de Rent-a-Cop actie van de politie Culemborg. Ook houdt de gemeente regelmatig verkeerstellingen (aantal auto’s en snelheid) in de stad. De uitkomsten daarvan kunt u zien op www.culemborg.nl/verkeerstellingen-culemborg.