Scholieren adviseren wethouder Stolwijk over armoedebeleid Culemborg

18 apr 2019
‘Hoe kunnen we je helpen als je een probleem hebt met geld?’ Die vraag stelde de gemeente Culemborg aan leerlingen van de tweede klas VMBO van ORS Lek en Linge. Onder begeleiding van Speaking Minds dragen leerlingen bij aan de ontwikkeling van het armoede- en minimabeleid van Culemborg. Afgelopen week deden de leerlingen volop onderzoek. Bijvoorbeeld door te praten met beleidsmakers en met mensen die zelf schulden hebben gehad. Of door een bezoek te brengen aan Stichting Re-Ma Culemborg. Hun adviezen gaven zij vanmiddag aan wethouder Collin Stolwijk mee. Stolwijk: “Als gemeente maken we onze plannen graag samen met de mensen over wie het gaat. In dit geval Culemborgse jongeren. Zij weten wat er leeft, speelt en nodig is. Vaak beter dan wijzelf. Dat blijkt ook nu weer uit hun waardevolle en creatieve adviezen."

Adviezen
Op een speciaal ingerichte informatiemarkt op het Stadhuis presenteerden leerlingen in groepjes hun adviezen. In het kort geven zij de gemeente mee:

  • Zorg al vanaf jonge leeftijd voor voorlichting om schulden te voorkomen.
  • Maak voor jongeren een stappenplan om een beter beeld te krijgen van hun eigen in-en uitgaven. Een soort jongerenversie van ‘In 6 stappen grip op je geld’. Maar dan simpel en in jongerentaal.
  • Zorg voor een aanspreekpunt voor jongeren die ouders hebben met financiële problemen. Bijvoorbeeld op school.
  • Laten we een moestuin aanleggen die gerund kan worden door jongeren en ouders die leven in armoede. Zij kunnen uit de tuin eten meenemen.
  • Laat jongeren meekijken en meehelpen met een inzamelingsactie voor Sinterklaas- en kerstcadeaus.
  • Jongeren willen graag activiteiten organiseren voor jongeren die in armoede leven. Zodat alle jongeren kunnen genieten van leuke dingen.
  • Leerlingen willen een feest organiseren voor jongeren die in armoede opgroeien. Zodat zij elkaar ook op een leuke manier kunnen ontmoeten.
  • Zet richting jongeren een coach in die hen helpt om te gaan met stress. Want leven in een situatie van armoede veroorzaakt veel stress.

Gemeente aan zet
Wethouder Stolwijk neemt de adviezen mee naar het Stadskantoor. En daar belanden ze niet op de plank. Integendeel. Stolwijk: “Wij zorgen ervoor dat de ideeën worden meegenomen. In het beleid dat we maken en het werk dat we doen. En ik koppel naar jullie terug wat we er precies mee doen.” Een eerste afspraak is gemaakt: “Ik nodig jullie allemaal uit voor het stadsgesprek over armoede op 20 mei. En dan vind ik het leuk als jullie daar nog wat meer uitgewerkt jullie ideeën presenteren.”

Groepsfoto deelnemers Speaking Minds
Auteur: 
Gemeente Culemborg
Licentie: 
Creative Commons

Over Speaking Minds
Speaking Minds is een project dat jongeren en beleidsmakers aan elkaar koppelt. Om samen na te denken over armoede- en schuldenbeleid. Doel van de bijeenkomsten is om jongerenparticipatie te stimuleren en te komen tot beleid dat zorgt dat iedereen mee kan doen. De gemeente stelt een vraag en de jongeren presenteren uiteindelijk hun adviezen aan de wethouder. Speaking Minds is een project van Save the Chidren, Defence for Children en Stimulansz.

Bekijk de adviezen van de leerlingen hier: