inwoners paspoort_en_identiteitskaart

Paspoort en identiteitskaart

Met een paspoort en identiteitskaart kunt u zich identificeren en reizen.

Reist u buiten Europa, dan heeft u een paspoort nodig. Voor de meeste landen binnen Europa kunt u ook alleen met een identiteitskaart reizen. Voor welke landen dat geldt kunt u bekijken op www.rijksoverheid.nl.

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart is het nodig dat u zelf naar het stadskantoor komt. Dat kan alleen op afspraak. Is het paspoort of identiteitsbewijs voor uw kind dan moet hij of zij meekomen. Een paspoort of identiteitsbewijs kan dus niet voor iemand anders worden aangevraagd.

Meebrengen

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. Ook reisdocumenten die verlopen zijn.
 • 1 pasfoto voor ieder nieuw aan te vragen reisdocument. De pasfoto moet voldoen aan de huidige richtlijnen. Deze richtlijnen vindt u op www.rijksoverheid.nl. Als u twijfelt over uw pasfoto dan kunt u dit navragen bij de stadswinkel.
 • Een toestemmingsformulier van ouders voor kinderen tot 18 jaar bij de aanvraag voor een paspoort. Dit formulier is alleen nodig als de ouders niet bij de aanvraag van een kind onder de 18 jaar kunnen zijn. Een toestemmingsformulier van ouders voor kinderen tot 12 jaar bij de aanvraag voor een identiteitsbewijs. Dit formulier is alleen nodig als de ouders niet bij de aanvraag van een kind onder de 12 jaar kunnen zijn. 
 • Bij de aanvraag moeten de kosten voor de aanvraag van uw paspoort of identiteitsbewijs worden afgerekend.

Bij vermissing hoeft u vanaf 30 mei 2016 geen proces-verbaal van de politie meer mee te nemen. U kunt aangifte doen bij de gemeente en direct een nieuw reisdocument aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.
Lees ook Reisdocumenten, vermissing.

Kosten

De kosten van uw nieuwe reisdocument dient u te voldoen bij de aanvraag.

Tarieven per 1 januari 2017:

 • Nederlandse identiteitskaart tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 28,63
 • Nederlandse identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 50,66
 • Paspoort nationaal tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 51,46
 • Paspoort nationaal vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 64,76
 • Extra toeslag spoedaanvraag € 47,55

Let op: u kunt in Culemborg alleen betalen met PIN

Afhalen

Uw nieuwe reisdocument is in principe na vijf werkdagen klaar. Bij vermissing of diefstal kan dit langer duren. Heeft u uw paspoort eerder nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u uw aanvraag voor 12.30 uur doet, kunt u het in principe de volgende dag ophalen. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Het nieuwe document moet binnen maximaal 3 maanden worden opgehaald.

Het afhalen van moet persoonlijk worden gedaan, hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
Bij het ophalen van het paspoort moet het afhaalbewijs worden meegenomen en de reisdocumenten die nog ingeleverd moeten worden.

De afhaalmogelijkheden zijn:
Ma t/m do van 09.00 - 16.00 uur, vrijdag tot 12.00 uur
Dinsdagavond van 19.00 - 20.30 uur.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag worden vingerafdrukken opgenomen. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar. Als u geen vingerafdrukken wil afgeven, mogen wij u geen paspoort verstrekken. Voor een goede kwaliteit van de vingerafdruk is het nodig dat u eventuele oneffenheden verwijdert, bijvoorbeeld verfresten.

Tijdelijke beperking

Is het door een tijdelijke beperking niet mogelijk uw vingerafdrukken op te nemen, dan kan er geen reisdocument met een geldigheidsduur van 10 jaar worden verstrekt. U heeft dan twee keuzes: 

 • U komt terug als er wel vingerafdrukken kunnen worden opgenomen.
 • U vraagt een reisdocument aan met een geldigheidsduur van maximaal 12 maanden.

Permanente beperking

Is het door een permanent gebrek aan alle vingers niet mogelijk om vingerafdrukken op te nemen dan krijgt u een reisdocument zonder vingerafdrukken.

Huisbezoek voor mensen met een lichamelijke beperking

Inwoners die door een lichamelijke beperking niet naar het stadskantoor kunnen komen, kunnen de aanvraag thuis doen. De ambtenaar komt dan bij u thuis. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de gemeente. Aan het huisbezoek zijn geen extra kosten verbonden.

Fraude met kopie paspoort of identiteitskaart

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Lees meer over de risico’s van fraude.

Reizen met kind

Om kinderontvoeringen tegen te gaan wordt aan de grens van het Schengengebied streng gecontroleerd. Als u reist met een kind met een andere achternaam dan die van u, dan is het voor een soepele grenscontrole aan te raden om een toestemmingsformulier en andere documenten mee te nemen. Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over.

Tweede paspoort

Als u vaak voor uw werk op reis bent, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een tweede paspoort. Dit is het geval als u vaak conflicterende landen bezoekt. Voor een eenmalig bezoek of voor reizen die u privé maakt wordt dit paspoort niet verstrekt. Om een tweede paspoort aan te kunnen vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een paspoort met meer pagina’s voor buitenlandse stempels. Dit paspoort is bedoeld voor mensen die veel internationale reizen maken. Wil u meer weten over het aanvragen van een Zakenpaspoort, dan kunt het product ‘Zakenpaspoort’ bekijken.