Pollers binnenstad worden vervangen door camerasysteem

11 jul 2019
In de binnenstad houden pollers en paaltjes het autoverkeer uit de binnenstad. De pollers zijn aan vernieuwing toe. Een andere mogelijkheid is een camerasysteem. Op basis van de voor- en nadelen kiest de gemeente Culemborg voor een camerasysteem. Het vervangen van de pollers door het camerasysteem gebeurt de tweede helft van 2019.

De keuze voor poller of camera gaat eigenlijk over de manier van handhaven. Bij een pollersysteem vindt controle vooraf plaats. Alleen personen met een ontheffing of een pas krijgen toegang tot het autoluwe gebied. Bij een camerasysteem vindt controle achteraf plaats. Op basis van kentekenherkenning wordt bepaald of een voertuig toegang heeft. Zo niet, dan volgt een bekeuring.
Een camerasysteem voor een autoluwe binnenstad is niet nieuw. Veel gemeenten passen het al toe. Zoals Delft, Alkmaar, Amersfoort en Zeist.

Een camerasysteem is minder storingsgevoelig en de onderhoudskosten zijn lager. Daarnaast is er gegarandeerde toegang voor hulpdiensten. Het vervangen van de pollers door het camerasysteem gebeurt de tweede helft van 2019.

Bewoners in het autoluwe gedeelte zijn met een nieuwsbrief geïnformeerd.

Meer weten?