Papklok en carillon weer in gebruik

22 nov 2021
Vanaf 27 november om 14.00 uur is het carillon in de Culemborgse Grote of Barbarakerk weer te horen. Door de ingebruikname van het carillon hoor je ‘s avonds om 21.55 uur ook de papklok weer.

Beiaardier Dick van Dijk speelt als eerste het Culemborgs volkslied ‘Zo kraait den boer z’n haantje’. Dit lied vroegen de bewoners het meest aan. Hiervoor deed de gemeente een oproep. Bijna alle 50 aangevraagde liedjes worden op zaterdag 27 november, 4, 11 en 18 december vanaf 14.00 uur gespeeld op het carillon.

Bekijk de speellijst van het carillon
Helaas zijn niet alle aangevraagde liedjes mogelijk op het carillon. Dit komt door de melodie van een lied. Als er weinig melodie in het lied zit, is het niet herkenbaar.

Restauratie

Het hele mechaniek van het carillon is opgeknapt. De speelhamers en speelklepels zijn vervangen en bijgesteld. De klank van de klokken wordt hierdoor mooier en het voorkomt dat de klokken beschadigd worden. Het carillon kan nu weer honderden jaren mee.

Hemony-klok

In het carillon hangen 47 klokken. Negen daarvan zijn oorspronkelijk gemaakt door de gebroeders Hemony in de zeventiende eeuw. In de negentiende eeuw zijn vier hemonyklokken verkocht. Na de oorlog zijn er twee teruggevonden. Een van de klokken is gelijk naar Culemborg  teruggekomen. De tweede is tien jaar geleden teruggegeven en tijdens de restauratie weer op zijn plaats gehangen.