Op zoek naar nieuwe bestemming voor RK kerk

14 jan 2021
Op veel plekken in Nederland loopt het aantal kerkgangers terug. De eigenaren van de kerkgebouwen hebben geen geld meer voor onderhoud. Veel kerken moeten daarom in de verkoop en een nieuwe bestemming krijgen. Dat geldt ook voor de RK Barbarakerk aan de Markt in Culemborg. De gemeente wil de eigenaar hier graag bij helpen.
Samen willen ze ervoor zorgen dat het beeldbepalende gebouw behouden blijft. En dat er een passende functie in komt die past bij die plek op de Markt. Belangrijk is dat het gebouw te bezoeken en te beleven blijft. Dus open en toegankelijk en het liefst een verrijking voor de binnenstad. Denk bijvoorbeeld aan het behouden van de kleine kapel aan de voorzijde als plek voor stilte. En het behoud van de grote ronde ramen voor de kenmerkende lichtinval. 

Er wordt nu onderzocht welk type functies hierbij passen. Daarna volgt onderzoek of het haalbaar is. Daarna worden partijen benaderd met de vraag of ze interesse hebben om de kerk te kopen. Dan volgt er een plan voor de nieuwe bestemming.