Ook in Culemborg nieuwe manier van afval inzamelen gestart

1 jul 2019
De meeste inwoners in Culemborg brengen vanaf 1 juli hun restafval naar ondergrondse containers. Doel is om de hoeveelheid herbruikbare grondstoffen te verhogen en het aantal kilo’s restafval te verminderen. In Culemborg deed groep 6 van de Koningin Beatrixschool mee aan één van de startacties. Tijdens een Ren je rot-estafette lieten de kinderen zien dat ze al heel veel weten over waardevol en waardeloos afval.

Ren je rot-estafette
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Culemborg

50% minder restafval

De ervaring leert dat met dit afvalsysteem het restafval van inwoners halveert. Wethouder Joost Reus en eveneens voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Avri: ”Ons doel is om meer bruikbaar materiaal uit restafval te halen. Herbruikbaar afval is grondstof voor nieuwe producten. Je hoeft die grondstof dus niet uit de aarde halen. Restafval is waardeloos, het kan alleen verbrand worden en is echt slecht voor het milieu."

Steentje bijdragen

"Onze inwoners dragen hun steentje bij aan een prettige en gezonde leefomgeving door afval goed te scheiden. In 2018 begonnen we met 120 kilo restafval per persoon. Het doel voor 2020 is 75 kilo, in mei stond de teller op 109 kilo per persoon. We zijn dus al goed op weg. Uiteindelijk zullen we naar een circulaire economie gaan, waar restafval niet meer bestaat omdat alles hergebruikt wordt.”

Omschakelen

“Voor inwoners zal het omschakelen wennen zijn, aldus Erik de Vries, directeur van Avri. Dat is begrijpelijk als je na jaren je restafval ineens anders moet aanbieden. Ook voor onze mensen is het wennen. Een dergelijk grote en complexe opgave hebben wij niet eerder aan de hand gehad. Behalve zorgen dat 514 nieuwe containers geplaatst konden worden moet er zoveel meer gedaan worden. Bijvoorbeeld het maken en plannen van meer dan 250 nieuwe routes, techniek inregelen, afvalpassen uitleveren en inwoners informeren.

Afronden

We hebben met man en macht samen met de gemeenten gewerkt om 1 juli te halen. Er zullen zaken nog niet helemaal perfect lopen en nog moeten worden afgerond. Daar werken we in de komende maanden aan. Het zal een paar maanden duren voor iedereen gewend is aan de nieuwe routines.”

Alle informatie over de nieuwe manier van afval inzamelen vindt u op www.afvalscheidenheelgewoon.nl.