Ontheffing voor autoluwe binnenstad

2 mrt 2020
De binnenstad van Culemborg is autoluw. Dat betekent dat alle motorvoertuigen (zoals auto’s, bussen, vrachtwagens en motoren) het autoluwe gedeelte niet mogen inrijden. En dat zij in het autoluwe gedeelte niet mogen parkeren.

autoluw_met_tekst
Autoluwe binnenstad

De binnenstad van Culemborg is autoluw. Dat betekent dat alle motorvoertuigen (zoals auto’s, bussen, vrachtwagens en motoren) het autoluwe gedeelte niet mogen inrijden. En dat zij in het autoluwe gedeelte niet mogen parkeren. Om het autoluwe deel in te mogen rijden, heeft u een ontheffing nodig. Dat was al zo, maar de gemeente Culemborg past vanaf april 2020 de regels aan. De komende maand krijgen inwoners en ondernemers hier meer informatie over.

Wanneer kunt u een ontheffing krijgen?

Een ontheffing om de autoluwe binnenstad in te mogen rijden krijgt u alleen:

  • Voor het laden en lossen van goederen.
  • Voor het brengen of halen van mensen die niet goed meer zelf kunnen rijden.
  • En als u kunt aantonen dat u echt een bestemming heeft in de stad. Bijvoorbeeld omdat u iemand bij de kerk moet afzetten. Of omdat u als aannemer werkzaamheden verricht aan een pand.

U kunt kiezen uit: een dagontheffing of een jaarontheffing. Heeft u op dit moment al een ontheffing? Dan ontvangt u binnenkort persoonlijk bericht over de mogelijkheden.  

Camerasysteem

Om te controleren of u een ontheffing heeft, gebruikt de gemeente Culemborg een camerasysteem op basis van kentekenherkenning. Vanaf maart werkt dat systeem. In maart waarschuwen we als er geen ontheffing is. Er volgt nog geen boete. Na 31 maart handhaven we wél. Dan volgt na waarschuwing een boete.

Meer weten over de autoluwe binnenstad? Kijk op www.culemborg.nl/autoluw