Ondertekening overeenkomst watertoren

17 dec 2021
De gemeente Culemborg en familie Van der Veer ondertekenden een anterieure overeenkomst voor woningbouw in en bij de watertoren en het pompgebouw aan de Rijksstraatweg. Om de cultureel-historische watertoren te kunnen behouden en onderhouden zijn er financiële middelen nodig. Daarom komen er onder andere twee nieuwbouwkavels en een Bed and Breakfast op het terrein.

Familie Van der Veer is sinds mei 2018 eigenaar van de watertoren en het pompgebouw op de Rijksstraatweg. De familie wil in de watertoren gaan wonen.
Peter en Koen van der Veer: ‘Wij zijn de afgelopen 4 jaar druk geweest met de grote uitdaging: het herbestemmen van de watertoren. Iedereen die ons geholpen heeft, zijn wij heel dankbaar. Wij  hopen de komende jaren de watertoren van Culemborg weer de uitstraling te geven die de stad verdient.'

Het idee is dat er in de watertoren een woning en een Bed and Breakfast komen, twee woningen in het pompgebouw en twee nieuwbouwkavels. Dan zijn er voldoende financiële middelen om de watertoren te houden. Op de nieuwbouwkavels mogen maximaal drie woningen komen.

Onderzocht wordt of een kleinschalige maatschappelijke functie voor de wijk Lanxmeer en andere Culemborgers mogelijk is in de schacht van de toren of elders op het terrein. Er wordt nog gezocht naar participanten voor de ontwikkeling van die gemeenschapsruimte.

Wethouder Monica Wichgers: "Ik ben blij dat de familie Van der Veer de sprong heeft gewaagd om de watertoren in Culemborg te kopen en in ere herstellen. Een icoon in onze stad blijft hierdoor behouden. Ik hoop dat de familie daar met veel plezier gaan wonen."

In de anterieure overeenkomst staat dat familie Van der Veer deze ontwikkeling mag uitvoeren. En dat de gemeente de procedure voor aanpassing van het bestemmingsplan start. Volgens de planning ligt het ontwerpbestemmingsplan in het laatste kwartaal van dit jaar ter inzage.