Ondernemers en zzp'ers

Veel ondernemers en zzp'ers hebben vragen en zorgen over hun bedrijf en werk door de maatregelen rondom het coronavirus. Op deze pagina leest u wat de gemeente, regio en rijksoverheid doen om ondernemers en zelfstandigen te helpen.

Betekenis lockdown voor Culemborgse winkels

Tot en met in ieder geval 9 februari zijn heel veel winkels gesloten. Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Voor Culemborgse ondernemers is dit een harde boodschap. Relevante informatie van de Rijksoverheid voor winkeliers vindt u op deze plek. Via die pagina komt u ook bij een overzicht van winkels die open mogen blijven

Sinds 16 december gelden er twee uitzonderingen voor winkels in de levensmiddelenbranche, drogisterijen en dierspeciaalzaken:

 1. Alléén winkels die in hoofdzaak (meer dan 70% omzet) levensmiddelen (eten en drinken), drogisterijartikelen (zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen (anders dan cosmetica en parfums) en schoonmaakmiddelen) en diervoeding verkopen, kunnen open blijven voor het publiek. Deze winkels mogen ook in beperkte mate non-foodartikelen blijven verkopen, maar het is niet toegestaan om dit assortiment uit te breiden.
 2. Een afgescheiden levensmiddelenafdeling met eigen ingang in een filiaal van een warenhuis valt onder de uitzondering voor “winkels in de levensmiddelenbranche”. Deze afgescheiden afdeling mag geopend blijven voor het publiek.

Voldoet uw winkel niet aan deze uitzonderingen, dan sluit de hele winkel. Twijfelt u, leg uw vraag dan voor aan ondernemen@culemborg.nl.

We stippen naast deze informatie nog een aantal onderwerpen aan die van toepassing zijn in de lockdown, waarover best wat vragen bij ons zijn binnengekomen: 

 • Is uw winkel gesloten? Dan mag u wel online of telefonisch verkopen. Hoewel u geen klanten fysiek in uw winkel mag ontvangen, mag u wel online of telefonisch verkopen en de spullen dan bij uw klanten (laten) bezorgen. Bezorgen mag dus, maar u mag niet langs de deuren om te verkopen. 
 • Als uw winkel gesloten is, is afhalen in of bij de winkel niet toegestaan. Winkels die niet open mogen, moeten ook echt fysiek gesloten blijven. Ook 'private shopping' is niet toegestaan. U mag wel goederen ter reparatie aannemen. Als u een afhaalpunt bent voor postpakketten, dan mag alleen die functie open blijven. Verkoop mag niet plaatsvinden. 
 • Afhalen bij winkels mag van het Rijk alléén bij de afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestelling). Afhalen blijft ook toegestaan bij de horeca, deze passen bij voorzieningen voor de eerste levensbehoeften.

Waar kunt u terecht voor financiële regelingen?

Het kabinet ondersteunt ondernemers in de economische gevolgen van het coronavirus. Een overzicht van alle financiële regelingen vindt u op deze site van de Rijksoverheid. De overheid heeft meerdere regelingen opgetuigd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Het eerste pakket liep eind mei af, het tweede pakket liep tot eind september. Tot eind juni 2021 is het derde steunpakket van kracht. Met de regelingen kunt u bijvoorbeeld inkomensondersteuning krijgen of tegemoetkoming in uw loonkosten. Andere regelingen maken het makkelijker om aan krediet te komen. Misschien kan uw bank een overbruggingskrediet of ophoging van uw rekening courant afsluiten. De overheid heeft een borgstellingsregeling die banken hiervoor extra zekerheid bieden, de BMKB. Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt? Doe dan de regelingencheck van de Kamer van Koophandel.  Naast de informatie van de Rijksoverheid, helpt de KvK ook veel ondernemers bij de vragen die zij hebben. Bekijk de informatie van de KvK op www.kvk.nl/corona. 

Werkt u in de culturele of creatieve sector? Dan kunt u terecht bij deze informatie van de Rijksoverheid

Regelingen voor zelfstandigen

Er is een tijdelijke voorziening voor inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers. Bedoeld voor levensvatbare bedrijven die tijdelijk door het coronavirus in de knel zitten. Zoals zzp’ers.

Staat u als zelfstandig ondernemer ingeschreven bij de gemeente Culemborg? En denkt u in aanmerking te komen voor deze voorziening? Dan kunt u terecht bij Werkzaak Rivierenland. Zij voert de regeling uit voor de gemeente Culemborg. Via de site kunt u uw aanvraag voor ondersteuning indienen. Op de website van Werkzaak vindt u nog meer informatie die voor u misschien belangrijk is. 

Uitstel betalen gemeentelijke heffingen en/of waterschapsbelasting

Veel ondernemers hebben BSR gevraagd om uitstel van betaling van de gemeentelijke heffingen en/of waterschapsbelasting. BSR komt graag tegemoet aan de vraag van die betreffende ondernemers. Kijk op de website van Belastingsamenwerking Rivierenland, www.bsr.nl.

Gemeentelijke maatregelen

De gemeente biedt in deze tijd steunmaatregelen: 

 • Belastingsamenwerking Rivierenland (BSR) int de gemeentelijke belastingen en heffingen voor OZB niet-woningen en rioolheffing. De BSR stuurde tot 28 april 2020 geen dwangbevelen uit. De deurwaarders laten alleen voor de al aangekondigde bezoeken het poststuk per brievenbus achter. Ook is uitstel van betaling mogelijk tot 31 augustus - www.bsr.nl
 • De huurders van gemeentelijke panden, objecten of accommodaties kunnen uitstel van betaling of een betalingsregeling aanvragen bij de gemeente. Stuur een e-mail naar info@culemborg.nl.
 • Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe verzorgt de heffing en invordering van toeristenbelasting en precarioheffing. U kunt voor de toersitenbelasting een uitstel van betaling aanvragen of een betalingsregeling - www.bvowb.nl, debiteuren@bvowb.nl
 • Zolang er geen terrassen staan, wordt er geen precarioheffing geïnd.
 • Leges evenementen: er zijn evenementen die niet doorgaan, maar verplaatst worden naar een later tijdstip in het jaar. Er wordt nog gekeken of bij een hernieuwde vergunningsaanvraag weer leges betaald moeten worden. Een vergunning voor een evenement aanvragen of een melding doen regelt u hier. U vindt daar ook informatie over de regels rondom corona bij het organiseren van een evenement. 

Extra maatregelen voor de weekmarkt

De maatregelen voor de weekmarkt zijn tijdens de lockdown aangescherpt. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, kan de markt openblijven. Handhaving houdt hierop toezicht. 

 • Er mogen uitsluitend etenswaren verkocht worden op de markt. En bloemen. Klanten mogen het eten niet ter plekke opeten. Alleen afhalen van eten en ergens anders opeten is toegestaan.
 • Er mogen geen etenswaren worden aangeboden aan bezoekers, bijvoorbeeld hapjes ter promotie van koopwaar.
 • De kramen moeten verspreid op de markt worden opgesteld. Dit om de 1,5 meter afstand van de bezoekers te kunnen bewaren.
 • Draag handschoenen waar mogelijk en desinfecteer uw handen regelmatig.
 • Er mogen geen statafels worden geplaatst.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Marktkooplieden mogen hun klanten hierop aanspreken. 
 • Probeer zoveel mogelijk digitaal te betalen. Heeft u hiervoor geen mogelijkheden, laat de klant dan het geld neerleggen.
 • Blijf bij ziekteverschijnselen thuis en laat uzelf testen. 

Vragen aan de gemeente?

Hopelijk vindt u op deze pagina en bij genoemde websites de antwoorden op uw vragen. Zo niet, of heeft u toch behoefte aan even contact? Mail dan gerust naar ondernemen@culemborg.nl. Wij doen ons best om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. 

Landelijke en regionale informatie

Tot slot geven wij u nog een overzicht van andere beschikbare informatie. 

 • Buitenlandse werknemers in dienst? Help hen om goed geinformeerd te zijn en te blijven over de maatregelen. Kijk voor de beschikbare middelen in het Engels, Arabisch, Spaans, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks op www.government.nl.
 • Deeltijd-WW, werktijdverkorting: voor als u tijdelijk geen werk meer hebt voor (een deel) van uw personeel. Door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen - www.uwv.nl.
 • Belasting uitstel betaling: u kunt  vragen om een bijzonder uitstel van betaling. Van bijvoorbeeld uw inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting - www.belastingdienst.nl.
 • Kosteloze hulp bij bemiddelen in logistiek, opslag en mensinzet - logisticsvalleyhelpt.nl
 • MKB-Nederland - www.mkb.nl
 • Ondernemingsorganisatie VNO-NCW - www.vno-ncw.nl
 • Werkgeversvereniging AWVN - www.awvn.nl 
 • Stichting 155 Help een bedrijf, www.155.nl
 • Subsidie aanvragen voor projecten in FruitDelta Rivierenland - www.fruitdelta.nl/regionaal-investeringsfonds
 • Horeca-ondernemers: Koninklijke Horeca Nederland, www.khn.nl
 • Handel en logistiek: ondernemersvereniging Evofenedex heeft een coronacheck voor handel en logistiek, www.evofenedex.nl
 • Retail: wat betekent het coronavirus voor uw winkel, personeel en vragen van uw klanten?  www.inretail.nl
 • Schilders en onderhoudspecialisten: de vereniging OnderhoudNL heeft een meldpunt, www.onderhoudnl.nl
 • Transport: Transport en Logistiek Nederland, www.tln.nl