Noodverordening en maatregelen

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, drs. H.M.F. Bruls, heeft op 1 juli 2020 de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aangepast en vastgesteld. Deze noodverordening is ook van toepassing in de gemeente Culemborg.

Blijf alert, corona is nog niet weg en geef elkaar de ruimte

De piek aan coronabesmettingen en de daarbij passende strenge maatregelen hebben we achter ons gelaten. Met zijn allen hebben we het virus onder controle gekregen. Juist omdat we met elkaar alert zijn, mag vanaf 1 juli sneller dan verwacht gelukkig weer veel meer. Dat moeten we zo houden. Dus blijf elkaar de ruimte geven en houd je aan de voorschriften, want dat vergroot de kans op verdere versoepelingen.

Nieuwe regels

De versoepelingen per 1 juli bieden vooral meer mogelijkheden om met een groter aantal personen bijeen te komen in horeca, het openbaar vervoer, kleinschalige evenementen en sport. De norm van 1,5 meter blijft essentieel. Omdat dit in het openbaar vervoer niet realiseerbaar is, blijven niet-medische mondkapjes daar verplicht. Ook kan het onderwijs na de zomervakantie op locatie weer voor alle leeftijden lessen aanbieden.

Basisregels blijven

Versoepeling van de regels kan ervoor zorgen dat de aandacht voor de gevaren van het virus verslapt. Maar de positieve ontwikkelingen kunnen alleen een vervolg krijgen als we gezamenlijk onze verantwoordelijkheid blijven nemen. Blijf dus drukte vermijden, respecteer de 1,5 meter, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak je handen.

Heb je klachten of verschijnselen blijf dan thuis en laat je testen. Er is voldoende testcapaciteit en iedereen kan een afspraak maken bij de GGD. Daarnaast blijven bij koorts of benauwdheid ook de huisgenoten thuis.

Ook op vakantie blijft het cruciaal om alert en waakzaam te blijven. Ga je naar het buitenland, raadpleeg dan geregeld de website www.nederlandwereldwijd.nl.
De gemeente Culemborg houdt vast aan het beleid om de versoepelingen niet voortdurend te controleren. De verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels ligt bij ons allemaal. Bij excessen en het moedwillig negeren van coronamaatregelen wordt uiteraard streng opgetreden.

Lees de noodverordening vanaf 1 juli 2020

 

De eerdere Noodverordening Coronavirus Veiligheidsregio Gelderland-Zuid van 15 juni 2020 is hiermee ingetrokken. Meer informatie over eerdere noodverordeningen vindt u hier. 

Lees de maatregelen op www.rijksoverheid.nl in eenvoudige taal.