Nieuw plein in zorgcentrum Beatrix geopend

15 mei 2019
Met het onthullen van een grote foto van de Varkensmarkt in Culemborg opende burgemeester Gerdo van Grootheest op dinsdag 14 mei officieel het Plein in zorgcentrum Beatrix.

Het centrale plein is aangepast en geeft meer rust voor de bewoners. Het Plein biedt veel mogelijkheden voor activiteiten en ontmoetingen in het Huis van de Buurt. De keukenvoorziening is verplaatst naar de begane grond. Het Plein heeft nu een restaurantfunctie. 

Het oude Plein was heel gezellig. “Maar”, zegt Klaas Krist, medewerker Welzijn & Gastvrijheid: “Voor bewoners was de oude situatie te druk. Ze kregen teveel prikkels. Dus hebben we goed gekeken hoe we het nieuwe plein prikkel-armer kunnen maken, maar dat het toch toegankelijk, levendig en gezellig blijft voor alle gebruikers.”

onthullingfoto
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
gemeente Culemborg

Volgens Jos Spithoven (l) en Klaas Krist, beiden medewerker Welzijn en Gastvrijheid, is het Plein weer helemaal van deze tijd.

Behalve de bewoners van Beatrix maken ook anderen gebruik van de ruimte. Bijvoorbeeld de biljartclub of het koor ‘De Vrolijke Noot’. Voorheen was er een reling in de bovenverdieping. Die is nu dichtgemaakt. Dat geeft minder prikkels voor de bewoners.  “Dus wel met elkaar de ruimte gebruiken, maar zonder last van elkaar te hebben”, voegt Jos Spithoven, vrijwilliger en medewerker Welzijn & Gastvrijheid, toe.

Op dinsdag 14 mei werd het Plein feestelijk geopend. In de ochtend was er een taartenwedstrijd. ’s Middags onthulde burgemeester Van Grootheest de grote foto van de Varkensmarkt. Meervoudig Nederlands biljartkampioen in driebanden en kader, Christ van der Smissen, gaf speltips aan de Culemborgse biljartclub.

Rust, veiligheid en harmonie, en tegelijkertijd levendigheid en gezelligheid zijn de uitgangspunten van het nieuwe Plein. Fijne ontmoetingen en samen eten en drinken staan centraal. Op het Plein is een nieuw restaurant waar gezonde en duurzame maaltijden op de kaart staan, geserveerd op  placemats met ‘oude’ foto’s van Culemborg.

Burgemeester Van Grootheest na de opening: “Het Plein is prachtig verbouwd. De grote foto van de Varkensmarkt is heel herkenbaar voor Culemborg. Die roept vast herinneringen op. Ik hoop dat hier vele mooie ontmoetingen en gesprekken plaatsvinden tussen jong en oud.”