Nieuw jaarlijks cultureel evenement

Welk nieuw evenement gaat Culemborg nog leuker maken? Wethouder Mischa Peters: “Het nieuwe evenement wordt een feest voor alle Culemborgers jong en oud. Het gaat echt iets leuks toevoegen aan de stad. Ook jongeren gaan het een feestje vinden om erbij te zijn. We zijn op zoek naar een stevig fundament voor een jaarlijks terugkerend evenement.”

De ideeën

Hieronder leest u meer over de ideeën. Klik op de titel om de omschrijving te openen. 

Stel je toch eens voor: een koorddanser tussen de stadsmuren, muziek in alle hoeken van de stad, buitenbios op de markt en een urban plein met jongerenacts. Of je nu jong of oud bent, straattheater heeft voor iedereen iets te bieden. Van grappige en verrassende performances tot indrukwekkende en adembenemende acrobatiek en muziekvoorstellingen; met Culemborg Speelt willen we van de stad zelf één groot podium maken. Eerst één dag in juni. Later uit te breiden tot een heel weekend. Je kunt genieten van acts uit Culemborg en ver daarbuiten in verschillende genres, stijlen en thema’s.

Het team van Culemborg Speelt betrekt zoveel mogelijk Culemborgse spelers, musici en dansers bij het festival om zo een laagdrempelig podium te bieden in de stad en daardoor bij te dragen aan hun talentontwikkeling.

Ook professionele artiesten zullen door de stad te vinden zijn: straattheater is veel meer dan alleen een vorm van entertainment; het is een kunstvorm die de straten en pleinen van steden over de hele wereld tot leven brengt. Eén van de (meest) mooiste aspecten van straattheater is de directe interactie tussen artiesten en publiek. Anders dan in traditionele theaterzalen waar er vaak een duidelijke scheiding is tussen het podium en de zaal, komt straattheater naar het publiek toe.

Er zal geen vast groot podium zijn en de terrassen kunnen blijven staan. De artiesten verplaatsen en treden op verschillende plekken in de stad op. Meemaken en beleven staan voorop. Denk bijvoorbeeld ook aan het gezamenlijk bouwen van een gigantisch kartonnen kasteel in de kasteeltuin, of een levensgroot spel waar de hele stad aan mee kan doen. Culemborg Speelt hoopt zoveel mogelijk mensen en lokale ondernemers onderdeel te maken van het festival. Dus kom vooral optreden, je idee uitvoeren of laat je verrassen door Culemborg Speelt!

Laat jouw stem gelden voor het sprankelende stadsfestijn: De Toffel Dagen, een gloednieuw evenement dat onze stad in al haar pracht en praal zal laten schitteren! Geïnspireerd door succesvolle nationale en internationale stadsfestivals zoals Maastrichts 't Preuvenemint, De Parade, het Oktoberfest en de historische Vrijstad markt, brengen De Toffel Dagen een feestelijke en passende sfeer rechtstreeks naar ons mooie Culemborg.

Van 12 tot en met 14 juli 2024 zal het stadscentrum transformeren in een levendig feestterrein waarbij jij het middelpunt bent. Verbind de verschillende podia van De Toffel Dagen met de Culemborgse Aanschuiftafels, oftewel Toffels. Gastvrije hosts verwelkomen je en zorgen voor een onvergetelijke sfeer. Met de Toffels-app kies je gemakkelijk uit het brede assortiment van proeverijen van lokale restaurants en speciale gelegenheids-pop-uprestaurants van lokale chefs, burgers en ondernemers. Zo brengen we verbinding en culinaire verwennerij samen.

Verken vijf podia vol diverse live muziekoptredens, betoverend straattheater en unieke marktkraampjes die lokale ambachten en creativiteit tot leven brengen.

Maar er is meer! De Toffel Dagen bieden een zintuig prikkelende ervaring met smakelijke lekkernijen, lokale specialiteiten en verfrissende drankjes. Ontdek de onmiskenbare smaken van Culemborg terwijl culinaire, muzikale en theatrale verrassingen je verwennen. Vanzelfsprekend in harmonie met de lokale horeca, winkels en cultuur aanbieders in de binnenstad.

Bovendien laten we de lokale cultuur schitteren. Met trots werken we samen met culturele initiatieven zoals Culemborg Speelt! en Deal with it! Deze samenwerking viert onze rijke geschiedenis en creatieve geest. Ook de jongeren krijgen een eigen plek met Deal with it!, een festival op het steenoven terrein boordevol DJ's, bekende artiesten, foodtrucks en (sport)activiteiten.

Dit is jouw kans om onze stad te laten schitteren! Stem voor De Toffel Dagen en steun het geïntegreerde Vrijstad Cultuur Festival, de sloeproeiwedstrijd Respec op de Lek, en de internationale open water zwemrace Lektocht. Samen brengen we de stad tot leven.

Vanaf 2024 is er een hartverwarmend winters stadsfeest: Licht aan de Lek! De Engel, inmiddels een icoon van de stad, staat voor verbinding, positiviteit en hoop en straalt dat uit in de donkere dagen. Daarom hangen we het Engeltje voor het raam en gaan we nu ook daadwerkelijk samen vieren, genieten en feesten.

Verjaardag van de stad
Licht aan de Lek vindt plaats op een avond rond 6 december, de dag dat Culemborg in 1318 stadsrechten kreeg. Daar zijn we trots op dus dat moet gevierd worden! Het feest barst los aan de voet van de Engel die deze dag voor het eerst weer aan gaat. Van hieruit vertrekt de oogverblindende parade van licht en muziek.

Nieuwe traditie
De lichtparade eindigt op de Markt. Symbolisch is het licht van de Engel naar de stad en de mensen gebracht. Hier gaan we drinken, eten en feesten. Er is van alles te beleven tegen het decor van onze schitterende binnenstad; de lokale horeca pakt uit, er zijn kleine optredens verspreid over de Markt en lichtprojecties op de monumentale panden. Een nieuwe echt Culemborgse traditie die zal uitgroeien tot een steeds groter spektakel!

Iedereen kan meedoen
In de voorafgaande periode zullen we samen grote lichtobjecten gaan maken met scholen, zorginstellingen, verenigingen en bedrijven. In de toekomst zal er een markt toegevoegd worden en voor jongeren van alle leeftijden een enorme feestboot die over de Lek gaat varen: een heel weekend lang feest waar iedereen aan mee kan doen.

Resultaat
We vieren onze stad, met haar rijke geschiedenis, levendige cultuur en eigenzinnige identiteit: een feest van verbinding, van samenzijn en ontmoeten; een feest voor álle Culemborgers!

De uitslag

Ruim 1100 mensen hebben via het platform of via een stemstrookje hun voorkeur uitgesproken. We gaan het aantal stemmen per evenement tellen om tot een top 3 te komen. Voordat we de winnaar bekend maken, stelt het college deze officieel vast. Direct daarna brengen we de winnaar op de hoogte en delen we de resultaten.

Selectie top 3

Initiatiefnemers konden tot eind juli ideeën indienen. Het idee moet meerdere jaren houdbaar zijn en zo duurzaam mogelijk georganiseerd worden. Daarnaast is het de bedoeling dat de organisator goed samenwerkt met de horeca, lokale middenstand en andere partijen in Culemborg. De organisator krijgt jaarlijks een budget van maximaal 27.500 euro en moet zelf ook fondsen werven.

Vanaf 1 augustus toetsten we alle ideeën op basis van de volgende criteria:

 • De mate waarin het evenement zich onderscheidt van de al bestaande evenementen in Culemborg;
 • De mate waarin het evenement aansluit bij de doelen uit de cultuurvisie: ontwikkeling van creativiteit en talent, vergroten van welbevinden van de inwoners en vergroten van de aantrekkelijkheid van Culemborg;
 • De mate waarin het evenement aansluit bij de belangrijkste pijlers uit de stadsvisie: meervoudig duurzaam, verbindend en proeftuin;
 • De mate waarin het evenement aantrekkelijk is voor jongeren;
 • De mate waarin het evenement aantrekkelijk is voor mensen met een andere culturele achtergrond;
 • De mate waarin het evenement georganiseerd wordt in samenwerking met de plaatselijke horeca;
 • De mate waarin het evenement georganiseerd wordt in samenwerking met de plaatselijke middenstand;
 • De mate waarin er verduurzamingsmaatregelen worden getroffen voor het evenement.

Voorwaarden

 • Stichtingen en verenigingen die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en statutair gevestigd zijn in Culemborg kunnen de subsidie aanvragen;
 • Het gaat om een evenement voor en door Culemborgers;
 • Het evenement vindt plaats in de binnenstad van Culemborg;
 • Het evenement is een jaarlijks terugkerend evenement;
 • Het evenement heeft een culturele component;
 • Het evenement past binnen het jaarprogramma evenementen van de gemeente.

Openingstijden

maandag 9.00 - 16.00 uur
dinsdag 9.00 - 19.00 uur
woensdag 9.00 - 16.00 uur
donderdag 9.00 - 16.00 uur
vrijdag 9.00 - 12.00 uur

Wij werken op afspraak

Bezoekadres

Ridderstraat 250 (ingang Oostersingel)
4101 BK Culemborg

Postadres

Postbus 136
4100 AC Culemborg

Informatiemagazine - voorzieningen en stratengids
 

Contact

Telefoon 0345 477 700
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag van 9.00 - 16.00 uur
Vrijdag van 9.00 - 12.00 uur

E-mail info@culemborg.nl

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Culemborg