Nationale Zaaidag: bloemen voor vlinders, bijen én mensen

22 apr 2021
Op donderdag 22 april was het Nationale Zaaidag van de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden. Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen. Helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen.

In Culemborg komt daar verandering in. Op verschillende locaties is vandaag begonnen met het inzaaien van bloemen. Wethouder Joost Reus: “Dit zijn prachtige initiatieven. Het bevorderen van de biodiversiteit is belangrijk voor onze leefomgeving. Samen gaan we aan de slag met het herstel van de biodiversiteit in onze mooie groene gemeente.”

Idylle bij Martin Luther Kingflat

Wethouder Reus zaaide samen met leerlingen van de Koning Willem-Alexanderschool en De Vlinderstichting een idylle achter de Martin Luther Kingflat op Terweijde. Dit initiatief van een bewoner is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Kleurrijk Wonen, Gemeente Culemborg en NME Culemborg.

In idylles kunnen vlinders, bijen en mensen genieten van nectarrijke bloemenpracht. “Dit zaad zorgt jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar” zegt Kars Veling van De Vlinderstichting. “We gaan de komende jaren ook bijhouden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen”. Wethouder Reus is blij met de idylle: “Bloemen zijn een kleurrijke aanwinst voor Culemborg; niet alleen vanwege de biodiversiteit, maar ook voor de inwoners”.

Zelf de vlinders en bijen helpen? Maak een eigen idylle en zorg voor nectarrijke planten op het balkon of in de tuin. Met planten zoals lavendel, beemdkruid, zonnehoed, kamperfoelie, herfstaster en natuurlijk de vlinderstruik. Zie voor meer informatie www.vlinderstichting.nl/idylle.

Wethouder Joost Reus helpt mee bij het inzaaien van de idylle

In de Kuilenburger Polder

Op donderdag 22 april is ook een begin gemaakt met het inzaaien van een inheemse bloemenmengsel in de polder. Niet alleen aantrekkelijk voor bijen en vlinders, maar ook voor patrijzen. Op het land van boerderij De Sleutel is een strook gras gefreesd en heeft de wethouder de eerste zaaihandeling verricht.

De komende weken wordt de strook verder ingezaaid. Het inzaaien is een onderdeel van het Kuilenburger Polderplan (KPP). Met dit plan wordt er een begin gemaakt met het biodiversiteitsherstel in de polders. Het KPP is een project van het Actieprogramma Natuurinclusieve Landbouw Gelderland.

Wilt u meer informatie over het project Kuilenburger Polder? Neem dan kijkje op www.defruitmotor.nl/kpp.

Zaaien in de polder