Muurschilderingen maken binnenstad aantrekkelijker

30 jul 2021
""
Culemborg heeft twee nieuwe muurschilderingen. In de Prijssestraat is een schilderij gemaakt van een stapeltje oude foto’s die op de muur zijn geprikt. In de Binnenpoort is de historische papklok uit het Hemony-carillon in de Oude Barbarakerk geschilderd. Dit is gebeurd op initiatief van bewoners. Culemborg is een historische stad. Dit komt terug in de muurschilderijen gemaakt door Jan Is De Man.

Marijke en Kees vinden de muurschildering op hun huis in de Prijssestraat geweldig: ‘Vroeger was er in ons huis een slijterij en een proeflokaal. Dit wilden wij weer terugbrengen. Gelukkig hebben wij foto’s van hoe het er toen uitzag. Eén van die foto’s wordt nu op onze zijmuur geschilderd. De prikkers waarmee de foto’s zogenaamd op onze muur zijn vastgemaakt, geven kleur aan de afbeelding. Veel mensen gaan de slijterij herkennen’. Deze muurschildering is mede mogelijk gemaakt door het Buurtpanel.

In de Prijssestraat is een schilderij gemaakt van een stapeltje oude foto’s die op de muur zijn geprikt.

De muurschildering van het Groene Kruis op de gevel van Slotstraat 12 zie je haast niet meer. Deze wordt weer hersteld. De aankomende jaren komen er nog meer nieuwe muurschilderingen en worden ‘verdwenen’ schilderingen hersteld. Alle muurschilderijen vertellen iets over onze stad of over de plek waar de schilderijen zijn geschilderd. Het raakt het verleden, heden en toekomst van de stad.

Herkenbare muurschilderingen in Culemborg zijn Miss Blanche op de Achterstraat en Graaf Egbert in de Veerweg. Wethouder Monica Wichgers: ‘deze en de nieuwe muurschilderingen maken onze binnenstad nog aantrekkelijker. Niet alleen voor bezoekers maar ook voor de mensen die in de binnenstad wonen’. ‘Ook is het mooi om te zien dat bewoners zelf met initiatieven komen voor een muurschildering. Dat wij een mooie historische stad hebben, wordt hiermee alleen nog meer benadrukt’, aldus wethouder Joost Reus.

Gemeente, pandeigenaren, bewoners en ondernemers werken steeds meer samen in de binnenstad. Hierdoor ontstaan er mooi initiatieven zoals de muurschilderingen.

In de Binnenpoort is de historische papklok uit het Hemony-carillon in de Oude Barbarakerk geschilderd.