Melding ongewenst huurgedrag

Verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten goed verhuren en zich netjes gedragen. Als zij dat niet doen, kunt u dit melden. Het maakt daarbij niet uit voor hoe lang u huurt, of dat u arbeidsmigrant bent, of nog een woning zoekt.

Wat kan ik melden?

Woon-discriminatie

Een verhuurder mag een huurder niet kiezen op basis van nationaliteit, godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook.

Intimidatie

Verhuurders en verhuurbemiddelaars mogen niet intimideren. Bijvoorbeeld dreigen met opzeggen van het huurcontract. Of dreigen dat u geen elektriciteit meer krijgt.

3 maanden borg of meer

Verhuurders mogen maximaal 2 maanden borg vragen. Is het contract voor 1 juli 2023 afgesloten, dan mocht de verhuurder 3 maanden borg vragen. 

Geen huurovereenkomst op papier

Een huurcontract moet altijd op papier staan. Op het contract moet een handtekening staan van u en de verhuurder.

Te hoge servicekosten

De servicekosten moeten eerlijk zijn. Verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten ieder jaar een afrekening van de servicekosten sturen.

Geen informatie over rechten en plichten als huurder

Rechten en plichten over huren moeten altijd op papier staan.

Extra regels bij arbeidsmigrant

Het huurcontract mag niet aan een arbeidscontract vastzitten.  Rechten en plichten moeten in een taal geschreven zijn die de arbeidsmigrant begrijpt.

Melden

U kunt uw melding doen via meldpuntverhuurderschap@culemborg.nl

Sommige zaken meldt u niet bij de gemeente:

Hoe lang duurt het?

U krijgt binnen 5 werkdagen een reactie. Als de verhuurder niet netjes verhuurt en zich niet netjes gedraagt dan gaan we daar iets aan doen. We proberen uw klachten binnen 4 weken op te lossen.