Maaien, beheer bermen

Werkwijze

Eerst maaien we bij gevaarlijke kruisingen, bochten met slecht zicht en de bermstroken langs wegen, fiets- en voetpaden. Daarna in fases alle bermen binnen de bebouwde kom. Het maaisel ruimen we ook op.

We maaien volgens de bermbeheerkaart. Die kaart is samen met de Natuur- en Vogelwacht en Bureau Waardenburg gemaakt. Die kaart voldoet aan de eisen van de natuurwet. De Natuur- en Vogelwacht en Bureau Waardenburg hebben bijzondere planten en kruiden in kaart gebracht. Op de bermbeheerkaart staat de natuurwaarde van de berm en wanneer deze gemaaid mag worden. 

Minder maaien zorgt voor meer biodiversiteit (meer soorten planten en insecten) en minder hittestress en wateroverlast. Langer gras verkoeld en kan water langer vasthouden. 

Sinds 2022 maait de gemeente niet meer dichtbij de stam van bomen. Door deze ruimte om de boom (de boomspiegel) niet meer te maaien, krijgen insecten en planten de kans om zich te vestigen en te groeien. En dat is nu al te zien!
Er zijn nu tientallen planten zien in de Culemborgse boomspiegels. Zoals de paarse dovenetel, robertskruid, wilde bertram, ereprijs, hondsdraf, fluitenkruid en de paardenbloem.

Bloemrijke bermen behouden

Wanneer we gras met bloemen maaien, laten we het maaisel ongeveer 3 dagen liggen. Dan heeft het kans om te drogen. Bij het opruimen vallen de zaadjes op de grond. Zo komen er weer nieuwe bloemen.

Veel groenstroken hebben een strook gras met daarnaast een strook bloemen. Die strook gras maaien we eerder, bijvoorbeeld voor de verkeersveiligheid. De strook met bloemen maaien we pas als de bloemen zijn uitgebloeid. Het kan dus zijn dat we tijdens het maaien een stuk van de berm overslaan. Maar dat doen we bewust. Zo houden we mooie bloemrijke bermen.

Maai mei niet

We doen mee aan de actie Maai mei niet. Dit houdt in dat we de grote vlakken gras pas maaien na de maand mei. In mei komen veel grassen en kruiden tot bloei en maken ze zaad. Door later te maaien geven we de grassen en kruiden de kans om hun zaad te verspreiden. Dit is goed voor de biodiversiteit.

Vanwege de verkeersveiligheid maaien we in mei wel de gevaarlijke kruisingen, bochten met slecht zicht en de bermstroken langs wegen. Ook speelveldjes worden gemaaid, zodat kinderen hier kunnen blijven spelen.

Ook bewoners kunnen meedoen aan de actie Maai mei niet door (een gedeelte) van het gazon niet te maaien.

Openingstijden

maandag 9.00 - 16.00 uur
dinsdag 9.00 - 19.00 uur
woensdag 9.00 - 16.00 uur
donderdag 9.00 - 16.00 uur
vrijdag 9.00 - 12.00 uur

Wij werken op afspraak

Bezoekadres

Ridderstraat 250 (ingang Oostersingel)
4101 BK Culemborg

Postadres

Postbus 136
4100 AC Culemborg

Informatiemagazine - voorzieningen en stratengids
 

Contact

Telefoon 0345 477 700
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag van 9.00 - 16.00 uur
Vrijdag van 9.00 - 12.00 uur

E-mail info@culemborg.nl

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Culemborg