Lokaal Sportakkoord

8 jan 2020
Culemborg heeft een gezond verenigingsleven, goede sportaccommodaties en een bruikbare groene buitenruimte. En er zijn al veel sportende inwoners. In de komende jaren wil Culemborg nog meer doen op het gebied van sport en bewegen. Waarom? Omdat sporten, bewegen en gezondheid elkaar versterken en positief beïnvloeden. Hoe Culemborg gezondheidswinst voor inwoners wil bereiken door meer te bewegen, wordt vastgelegd in een lokaal sportakkoord.

Sportminister Bruno Bruins sloot in de zomer van 2018 samen met de sport, gemeenten en maatschappelijk betrokken partners een Nationaal Sportakkoord. Het hoofddoel is om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. In het Sportakkoord formuleerden ze zes ambities om de komende jaren voortgang mee te boeken: inclusief sporten & bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur, vaardig in bewegen, ‘topsport die inspireert’.

De gemeente Culemborg geeft graag gehoor aan de oproep van de Minister aan iedere gemeente om lokaal tot een eigen sportakkoord te komen. Wilbert Janssen is als sportformateur aangesteld om een Culemborgs sportakkoord op te stellen. Hij gaat samen met beweegaanbieders en maatschappelijk organisaties in gesprek. De aftrap vindt plaats op vrijdagavond 17 januari 2020 om 19.00 uur in de sportkantine van atletiekvereniging AV Statina.

Op basis van dit akkoord kan de gemeente Culemborg een budget van het rijk krijgen om meer mensen in beweging te krijgen.