Lege stoelen zetten aan tot nadenken

26 sep 2019
Vandaag stonden er op de Varkensmarkt in Culemborg 93 lege stoelen. Symbool voor de 93 verkeersslachtoffers die vorig jaar in Gelderland zijn gevallen. Om hen te herdenken. Maar ook omdat de gemeente Culemborg er alles aan wil doen om ervoor te zorgen dat er volgend jaar minder lege stoelen staan.

Wethouder van verkeer Joost Reus: “Veilig verkeer is een van onze speerpunten. De actie van vandaag maakt je er bewust van dat iedereen in Culemborg daaraan kan bijdragen. Veilig verkeer maak je tenslotte samen.”

Stof tot nadenken

Houd jij je telefoon op de fiets netjes in je tas? Kan dat appje wachten als je achter het stuur zit? En breng je door hardrijden niet vooral anderen in gevaar? Eigen gedrag is in het verkeer bepalend. Joost Reus: “Die ene beslissing op dat ene moment kan voor iemand anders voor altijd iets wezenlijks veranderen. Daar moet je je als deelnemer aan het verkeer van bewust zijn. Elke dag weer.”

Lege stoelen in Oost-Nederland

Het project ‘lege stoelen’ is een initiatief van ROV Oost-Nederland en werd dit jaar in samenwerking met zeven gemeenten georganiseerd. In 2018 kwamen er in Oost-Nederland 142 mensen om in het verkeer. In Gelderland waren dit er 93 en in Overijssel 49.

Foto van 93 lege stoelen op de Varkensmarkt
Licentie: 
Creative Commons
Auteur: 
Gemeente Culemborg